Tobiskvoten inte uppfiskad

I alla fall inte den danska. Danmark har större delen av Europas tobiskvot och Norge har näst mest. Utöver det har andra länders fiskare små kvoter. Den kvot som Danmark tilldelats för 2014 var 195 000 ton men efter lite kvotbyten med andra länder så blev det 182 000 ton i slutändan. men danska fiskare drog inte ens upp så mycket utan bara 155 000 ton.

Bland de danska fiskarna återfinns också många svenska fiskare som har båtar med dansk flagg, exempelvis familjen Johansson från Rörö med E 532 Rockall, L 525 Thingholt och S 456 Anne-Mie, familjen Ryberg från Rörö med S 144 Themis, fiskebäcksfamiljen Claesson med S 205 Ceton, Bryngelssons från Fotö/Hönö med AS 464 Stella Nova och Anderssons på Vrångö med AS 202 Neptun. Så tobisfisket i Danmark berör även svenska fiskare.

Mindre landningar av tobis än förra året har betytt minskad omsättning, total 220 miljoner danska kronor jämfört med 457 miljoner kronor året innan. Marknadsvärdet på den fisk som inte fiskats upp, 32 000 ton, beräknas vara 45 miljoner DKK.  Hade all tobis  tagits upp hade bruttoomsättningen i det danska tobisfisket varit 265 miljoner. Även fiskmjölsindustrin och fiskoljeindustrin har känt av de minskade fångsterna då all tobis används för tillverkning av fiskmjöl och fiskolja.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!