Stort fiskfoderföretag är svenskägt

Det norska företaget Ewos AS är en av världens ledande tillverkar av foder till fiskodlingar. Företaget som tillverkar fiskmjöl och fiskolja har verksamhet I Norge, Skottland, Kanada, Chile och Vietnam. I Norge är det ungefär 250 och totalt har företaget cirka 1 000 anställda. Tidigare var företaget ägt av det stora norska fiskodlingsföretaget Cermaq, men numera ägs företaget till hälften av det svenska riskkapitalbolaget Altor och till hälften av US-amerikanska Bain Capital.

Ursprunget till företaget är svenskt. 1931 grundades AB EWOS av Erik Berggren, Wiktor Weide og Olle Sjøsted för tillverkning av bekämpningsmedel, foder och näringsmedel. 1935 blev bolaget ett dotterbolag till läkemedelsbolaget Astra och fick så småningom namnet Astra-Ewos AB. Tillverkning startade samma år. Vid fabriken i Jönåker kan det fortfarande än idag finnas rester av de numera förbjudna bekämpningsmedel företaget tillverkade. Samma sak gäller platsen i Södertälje där de hade ett lager. Tillverkningen av bekämpningsmedel lades ner på 1990-talet

Ett dotterbolag startades i Norge 1949 under namnet Norsk Landbrugskjemi A/S. 1957 utvecklade man en ny typ av foder till fiskodlingar i form av pellets. Dotterbolaget i Skottland startades 1970 och 1974 började foderproduktion i Norge.Sen början av 1990-talet har företaget varit helt fokuserat på tillverkning av fiskfoder för fiskodlingar.

Fiskodling

1979 sålde Astra Ewos till Alfa-Laval och 1987 sålde Alfa-Laval bolaget vidare till det finska företaget Cultor OY (tidigare Finska Socker AB).  1996 flyttade huvudkontoret för Ewos från Södertälje i Sverige till Livingston i Skottland. Cultor och Danisco fusionerades 1999 och året efter såldes Ewos till norsk Statkorn, numera Cermaq. 2001 fusionerade Ewos med NorAqua A/S och ett nytt företaget med namnet Ewos AS bildades.

Cermaq ASA sålde hela AB Ewos till Altor och Bain Capital år 2013. Ägandet var tillbaks i Sverige, i alla fall delvis.

Ewos har idag fabriker i Florø, Halsa og Bergneset. I år har en del av deras foder överskridit gränsvärden för giftet HCB som kan orsaka cancer. Detta tycks ha berott på att fiskmjöl som inköpts från Peru varit förorenat.  Även andra stora norska tillverkare av fiskfoder som BioMar och Skretting har använt samma fiskmjöl.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!