Dansk fiskexport går till grannländerna

Danmarks fiskexport under år 2013 hade ett totalt värde på 21,9 miljarder danska kronor. En ökning på 10% sen året innan. Lika stor ökning var det för exporten till Tyskland som totalt var på 3,8 miljarder. Av detta stod sill för ett värde av 600 miljoner och räkor för 400 miljoner.

Efter Tyskland är Norge Danmarks största exportmarknad för fisk och fiskprodukter. Det exporterades för 2,4 miljarder till Norge under 2013. Av detta stod fiskmjöl och fiskolja för 1,5 miljarder och räkor för 400 miljoner. Fiskoljan och fiskmjölet används i Norge huvudsakligen till laxuppfödning.

Till Sverige exporterade för 1,8 miljarder. En stor del, 1 miljard, handlar om räkor. Danska fiskebåtar landar sina färska kokräkor i Sverige och Sverige importerar även bearbetade räkor i olika former från Danmark.

Även till Storbritannien exporterade Danmark för 1,8 miljarder, kolja, makrill, räkor, fiskmjöl och fiskolja. Till Italien var exporten på samma summa men främst bestående räkor, havskräfta och torsk. Till Frankrike exporterades för totalt 1,5 miljarder, främst torks, vilket också var den största exportvaran till Spanien.

Utanför Europa var Kina den största mottagaren av dansk fiskexport.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!