Rödgrön valseger ödelägger inte svenskt fiskeri

En dansk nyhetssajt om fiske slår på stora trumman efter att ha läst svenska Göteborgs-Posten. En valseger för vänstern i Sverige skulle innebära dödsstöten för svenskt fiskeri menar Fiskerforum.com. Det är förstås inte sant. Även om Miljöpartiet och Vänsterpartiet i Sverige har en negativ syn på bottentrålning och vill förbjuda det så kännetecknas de två partiernas syn på fisket framförallt av okunnighet.  Nåt förslag om totalt förbud för bottentrålning lär inte komma från från dessa partier och skulle det mot förmodan komma så skulle ett sådant förslag aldrig få en majoritet i den svenska riksdagen.

Torsktrålare

Torsktrålare

Jag anser att bottentrålning är skadligt för bottnarna i likhet med vad forskning om saken ger vid handen. Men samtidigt vet jag att bottentrålning knappast kan förbjudas. Utan bottentrålning blir det inga räkor och väldigt få havskräftor. Nåt förbud har inte den minsta chans att gå igenom i den svenska riksdagen.  Detta oavsett vad kristdemokraten Roland Utbult hävdar i frågan. Men han har rätt i att Miljöpartiets och Vänsterpartiets fiskeripolitik är helt omöjlig och helt verklighetsfrämmande. Han vet dessutom mycket mer om fiske än miljöpartister och vänsterpartister. Så jag håller med om mycket av det han skrivit i GP även om jag inte helt delar hans positiva syn på bottentrålning:

Miljöpartiet är duktigt på att beskriva eländen men sämre på att presentera lösningar. Vad värre är så har Miljöpartiet ensidigt anklagat yrkesfisket för att vara det största hotet mot havsmiljön. I själva verket är det övergödning från jordbruket som dominerar när det gäller negativa effekter. Till detta kommer 20 000 ton skräp som enligt stiftelsen Håll Sverige Rent dumpas i Nordsjön från fartyg varje år. Det gör havsbotten till en maritim soptipp.

Jag minns den glädje som yrkesfiskarna en gång hade, glädje och stolthet över sitt yrke. Denna stolthet och glädje har stegvis förlorats i takt med att det skapats en bild av att yrkesfiskarna försöker tömma havet på fisk. Men yrkesfiskarna är beroende av vad som finns i havet och är medvetna om att ett gott förvaltande skapar möjligheter för kommande generationer.

Underlig hållning

Vänsterpartiets och Miljöpartiets hållning till bottentrålning är minst sagt underlig. Ett totalförbud mot bottentrålning skulle betyda slutet på svenskt fiske som näring och därmed möjlighet till en populär och näringsrik föda. V:s och MP:s politik skulle innebära att inga räkor och färre kräftor kommer att serveras på våra matbord. Den här önskan om ett förbud mot bottentrålning är ett sätt att attackera fisket som näring. En viktig nisch för turismen i Bohuslän skulle dessutom snabbt dö ut.

Den australiensiska studie han hänvisar till i artikeln handlar dock inte om bottentrålning (det är en missuppfattning i översättningar och hos miljörörelser där trålning likställs med bottentrålning som lett till det missförståndet). Så det är inte sant att den studien visar att bottentrålning är ofarligt. Studien handlar så vitt jag kunnat utläsa om pelagisk trålning och backefiske med flytbackor och det är välkänt att pelagisk trålning och backefiske inte orsakar några skador.

Ett förbud mot bottentrålning skulle dock om det genomfördes slå ut 90% av allt svenskt fiske om vi undantar det riktigt storskaliga pelagiska fisket som också blir kvar. I Sveriges näst största fiskeläge, Rörö, en liten ö med 250 invånare, skulle 3 av de 4 lite större båtar som har svensk flagg på ön slås ut. Kvar skulle bli en stor snörpvadsbåt för pelagiskt fiske. På i stort sett alla andra öar och i alla andra fiskelägen förutom Fiskebäck och Donsö skulle alla större fiskebåtar försvinna. Yrkesfisket skulle i princip dö som näring. Som heltidssysselsättning skulle fisket nästan helt dö. Kvar skulle kanske bli 300 yrkesfiskare om hade yrket som enda inkomstkälla. Om ens så många. Om Miljöpartiets och Vänsterpartiets fiskeripolitik skulle gå igenom så skulle Utbult få rätt. Det skulle innebära döden för det svenska yrkesfisket.

Läs också: Bottentrålning kan inte förbjudas, Trålfiske dominerarNästan alla fiskemetoder innebär bifångster

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!

2 svar på ”Rödgrön valseger ödelägger inte svenskt fiskeri”

Kommentarer är stängda.