Socialdemokraterna vill inte ha nåt bottentrålsförbud

Jan-Olof Larsson

Jan-Olof Larsson

Socialdemokraternas talesman i fiskefrågor, Jan-Olof Larsson, gör i en artikel i Bohusläningen klart att de inte kan tänka sig att införa ett generellt förbud mot bottentrålning. Något som jag redan tidigare antagit skulle vara socialdemokraternas linje. Så även om miljöpartiet och vänsterpartiet har en totalt vansinnig linje vad det gäller fisket kommer inte bottentrålning att förbjudas vid ett regeringsskifte. Jan-Olof Larsson är väldigt klar med att ett bottentrålsförbud inte kan vara aktuellt då det skulle slå ut större delen av det fiske som idag finns på den svenska västkusten:

När det gäller förbud mot bottentrålning så har Sverige infört detta på stora områden. Detta har gjorts i samråd med forskare och fiskenäringen på ett förtjänstfullt sätt. Områdena som belysts om det ska införas trålförbud eller ej ligger inom Sveriges kustzon.

Utanför denna fiskar även andra nationer. Om det lagligt sett skulle gå att införa ett förbud mot bottentrålning för svenska fiskare så skulle detta i princip slå ut allt räkfiske och det mesta av kräftfisket. Det lilla som finns kvar av fisket här på västkusten skulle i princip raderas ut i ett slag.

Vi Socialdemokrater har som sagt lärt oss läxan. Vi kommer inte att driva något ensidigt förbud mot bottentrålning för svenska fiskare. Om andra partier driver denna linje så är det deras ställningstagande som vi socialdemokrater inte ställer upp på. Däremot kommer vi kontinuerligt att se till att forskare och fiskare på ett aktivt sätt diskuterar vilka åtgärder och eventuella lättnader som kan göras för att åstadkomma ett ekologiskt hållbart fiske.

Jan-Olof Larsson och socialdemokraterna äventyrar dock själva det svenska räkfiskets framtid genom att motsätta sig de åtgärder som kan lösa de problem med överetablering och olaglig dumpning av småräkor som svenskt räkfiske dras med. Den enda metod som bevisligen fungerar när det gäller att minska kapaciteten i ett visst fiske är individuella överförbara fiskerättigheter (TFC, också ITQ). När detta införde i det pelagiska fisket halverades fiskeflottan. En halvering av räkfiskeflottan är ungefär det som behövs också. De olönsamma företagen inom räkfisket finns främst bland de större räktrålarna och det innebär att vid ett införande av TFC är det främst större båtar som kommer att försvinna.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!

Ett svar på ”Socialdemokraterna vill inte ha nåt bottentrålsförbud”

Kommentarer är stängda.