Djur äter djur

Det gäller även människan. Människan är ett djur och äter andra djur. Vi kan iofs välja vad vi vill äta, vilka djur eller djur överhuvudtaget. De flesta av oss har gjort valet att äta andra djur. Principiellt är det därvidlag ingen skillnad på skaldjur, fisk, kor, grisar, får och valar. Det moraliska argumentet mot att inte äta valar måste därför omfatta alla djur. Annars är det inte ett hållbart argument. De flesta människor förkastar detta argument då det i stora delar av världen kan vara och är nödvändigt att äta kött och djurprodukter.

Valjakt är i det stora hela förbjudet, med vissa undantag. Två stycken närmare bestämt, valjakt i vetenskapligt syfte och traditionell valjakt. Det förstnämnda undantaget används och har använts av Japan, Norge och Island medan det sistnämnda används i flera länder, Kanada, Färöarna,  Grönland, några små öar i Indonesien, S.t Vincent & Grenadinerna i Västindien och USA. Traditionell valjakt förekommer förmodligen också på vissa ställen i Filippinerna trots att den är olaglig i landet.

Grindadrap

Grindadrap

På Färöarna förekommer årligen det så kallade ”Grindadrapet”, jakt på grindval. Varje år försöker organisationen Sea Shepherd förhindra jakten på grindval. Även många delfiner av olika arter dödas under jakten. Jakt valar är i sig inte något som nödvändighet inet är ekologiskt hållbart. Liksom svenska älgjakt, rådjursjakt, vildsvinsjakt etc kan även valjakt naturligtvis vara ekologiskt hållbar. Grindval (långfenad grindval) är troligen inte en utrotningshotad val. Dessa argument mot valjakten på Färöarna är alltså inte några hållbara argument.

Valjakten på Färöarna är alltså inget brott mot internationella regler och överenskommelser som många miljöorganisationer och miljövänner tror utan istället i överensstämmelse med reglerna och avtalen. Det betyder inte att det är nödvändigt att acceptera att valjakten på Färöarna förekommer, men de flesta argument mot den är inte hållbara.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!