Valet i Sveriges fiskelägen – Öckerö kommun

Stabilt borgerlig valseger blev det i Öckerö kommun, den viktigaste kommunen i Sverige vad det gäller fisket. Det viktigaste fiskeläget är den lilla ön Rörö i norr. Där precis som i Öckerö som helhet är moderaterna största parti. I kommunvalet har moderaterna såväl i Öckerö kommun som på Rörö tappat röster.

På Rörö är Kristdemokraterna de stora vinnarna och de har tagit sina röster från folkpartiet och moderaterna. Socialdemokraterna har ökat något på Rörö och är nu tredje största parti, större än folkpartiet.

Det andra viktiga fiskeläget är Fotö.  Även där är KD största parti följt av moderaterna och socialdemokraterna. i ett valdistrikt är Vänsterpartiet största parti, Grötö-Kalvsund (en röst mer än moderaterna). Befolkningen där består till stor del av utflyttade medelklassgöteborgare varav en hel del jobbar inom offentlig förvaltning, vård och skola.

Sverigedemokraterna är överlag svaga i Öckerö kommun, allra svagast på Rörö och Grötö-Kalvsund. Den ö där de fått högst andel av rösterna är Hyppeln, men det handlar bara om 12 röster så de har mycket fler röster på Öckerö och Hönö som främst befolkas av människor som arbetar på Volvo.

Också Miljöpartiet är relativt svaga i Öckerö kommun. Fiskare gillar inte Miljöpartiet så de är svagast på Rörö, Hyppeln och Knippla i norr samt Fotö i söder. Men undantag av Knippla är det öar som är helt eller delvis beroende av fisket (på Hyppeln finns två mindre fiskebåtar, men en del personer arbetar också på Röröbåtar). Undantagen är Björkö samt Grötö-Kalvsund. Bägge de distrikten har många utflyttade medelklassgöteborgare. Centerpartiet är nästan obefintligt på öarna medan Folkpartiet med undantag av på Björkö har förlorat sin förr så dominerande position.

En ledande företrädare för svenska fiskare är Henrik Loveby, ordförande i Svenska Fiskare Riksförbund. Han är också moderat politiker. Många fiskare på öarna utanför Göteborg är kristna med tillhörighet till Pingstkyrkan eller Equmeniakyrkan. Därav följer att många röstar på Kristdemokraterna. Vänsterpartiet och Miljöpartiet företräder en fiskeripolitik som inte är genomförbara och skulle innebär att flertalet fiskare i Sverige skulle förlora jobbet. Det är därför inte märkligt om de får ett lågt stöd i fiskeriberoende samhällen och på fiskeriberoende öar.

Denna kommentar handlar främst om kommunvalet, i riksdagsvalet ser det faktiskt lite annorlunda ut.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!

Ett svar på ”Valet i Sveriges fiskelägen – Öckerö kommun”

Kommentarer är stängda.