Valet i Sveriges fiskelägen – Södra skärgården och Fiskebäck

Södra skärgården betyder Göteborgs södra skärgård, dvs främst Brännö, Asperö, Köpstadsö, Styrsö, Donsö och Vrångö. Ingen av dessa är numera beroende av fiske, men Donsö har några större fiskebåtar under svensk såväl som annan flagg. Styrsö har några stycken och Vrångö en större båt under dansk flagg. Fiskebäck är Sveriges största fiskeläge.

I Fiskebäck och grannstadsdelen Önnered handlar det främst om de två valdistrikten Fiskebäck södra och Önnered västra. Där bor de flesta fiskare.  I bägge distrikten är moderaterna största parti och kristdemokraterna näst störst. Socialdemokraterna har backat kraftigt i valet i dessa distrikt och folkpartiet är tredje parti storlek. Vänsterpartiet är mycket svaga, Miljöpartiet och Sverigedemokraterna likaså.

Förutom fiskare och deras släktingar bor det relativt välbeställda göteborgare i de två valdistrikten. Blandat medelklass och överklass. Det borgar för en staboil borgerlig miljö. Många av fiskarsläkterna är kristna och med det följer att de röstar på krisdtdemokraterna.

I södra skärgården är det främst valdistriktet Donsö-Vrångö som har ett röstande som ser ut som det i mer utpräglade fiskelägen kring Göteborg. Befolkningen är i huvudsak kristen och sysslar med fiskeri- och rederiverksamhet. En del utflyttade medelklassgöteborgare finns också. Kristdemokraterna är i detta valdistrikt det överlägset största partiet med moderaterna som god tvåa. Alla andra partier är att betrakta som små och svaga.

Styrsö-Köpstadsö med stor andel utflyttade göteborgare i befolkningen ser det annorlunda ut. Moderaterna är störs med en rad partier runt 10%, Folkpartiet, Kristdemokraterna, Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet. Brännö-Asperö har för sin del ett röstande som liknar Göteborgs innerstad, Miljöpartiet, Feministiskt Initiativ och Vänsterpartiet är förhållandevis stora och Moderaterna är största parti.

Denna kommentar gäller främst kommunvalet. I riksdagsvalet kan det se lite annorlunda ut.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!

Ett svar på “Valet i Sveriges fiskelägen – Södra skärgården och Fiskebäck”

Kommentarer är stängda.