Inget överfiske i Östersjön – Greenpeace fortsätter med sina lögner

I ett pressmeddelande där Greenpeace kritiserar ministerrådets beslut om nya kvoter för Östersjön påstår de återigen att det förekommer överfiske i Östersjön:

De nya fiskekvoterna för Östersjön innebär fortsatt överfiske. Och EU:s fiskeråd presenterar ingen tydlig motivering för sitt beslut.

Det är ett påstående helt utan verklighetsgrund. En lögn helt enkelt. Jag tycker att kvoterna kunde ha sänkts mycket mer än vad som gjorts. Detta därför att bara hälften av torskkvoten fiskats upp under de senaste åren. Ett bevis på att inget överfiske förekommer. Anledningen till att bara hälften av kvoten tas upp är små torskar av dålig kvalitet. Torsken från Östersjön går helt enkelt inte att sälja. Det är ekonomiskt olönsamt att ta upp den helt enkelt. Det förekommer  andra ord inget överfiske av torsk i Östersjön. Inte av sill eller skarpsill heller.

Vidare påstår Greenpeace att det småskaliga fisket är mer miljövänligt. Det är också en lögn. Det mest miljövänliga och skonsamma fisket i Sverige är sannolikt det enda fiske som faktiskt är storskaligt. Det pelagiska fisket. Pelagiskt fiske förstör inga bottnar, bedrivs på ett hållbart sätt och pelagiska fiskebåtar drar mycket lite bränsle i förhållande till mängden fångad fisk. Det är i stor utsträckning i det småskaliga fisket bottentrål används. Greenpeace ljuger även på denna punkt.

Det finns dock även mycket miljövänligt småskaligt fiske, exempelvis kräftfiske med bur, en stor del av garnfisket och dessutom backefisket (långresvfisket). Fångstmässigt och ekonomiskt är detta fiske dock försumbart i förhållande till småskalig bottentrålning efter torsk, räka och kräfta eller pelagiskt fiske på sill, skarpsill, tobis och makrill.

Däremot kunde torskkvoterna i Östersjön utan problem ha satts mycket lägre än vad som nu gjorts utan att det på något sätt äventyrat några fiskares försörjningsmöjligheter. För yrkesfiskarna tar ju ändå inte upp all torsk de har rätt att ta upp.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!

2 svar på ”Inget överfiske i Östersjön – Greenpeace fortsätter med sina lögner”

Kommentarer är stängda.