Dumheter om överfiske

Uppenbarligen finns det hur många miljöorganisationer som helst som vill göra Östersjön till ett bättre hav. Nästan alla kommer de dock med samma falska påståenden om överfiske inom torskfisket i Östersjön. Påståendet är inte sant. Det är lögn. Den senaste organisationen som jag hittat som ägnar sig åt att hitta på om överfiske i Östersjön är en som kallar sig Fiskesekretariatet (Fishsec, FISH). Det är en organisation som skapades av WWF, Naturskyddsföreningen och Sportfiskarna år 2003. Sen 2009 är också Fältbiologerna en av de organisationer som ståt bakom.

De konstaterar helt riktigt att de kvoter (TAC) som EU:s politiker fastställt ligger en bra bit över vad forskarna på ICES rekommenderar. TAC är ungefär 40% högre än vad forskarna rekommenderar. Om det fiskades så mycket som TAC skulle det vara överfiske. Men sanningen är att det inte fiska så mycket. De senaste åren har bara ungefär 50% av TAC fiskats. Så blir säkerligen fallet även nästa år. Det innebär att det i verkligheten inte fiskas mer än vad forskarna rekommenderar. Det finns inget överfiske. Det är dags att miljöorganisationer slutar påstå att överfiske pågår. När det gäller skarpsill, tunga och lax så är avvikelserna inom ramen för vad som är vetenskapligt acceptabelt och linje med existerande förvaltningsplaner.

Tidigare var det vanligt att TAC inte alls följde rekommendationer, men under senare år har beslutad TAC i stort sett följt de rekommendationer som getts.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!

Ett svar på ”Dumheter om överfiske”

Kommentarer är stängda.