Om bomtrålning har Greenpeace rätt

Bomtrålning är en bottentrålsmetod som borde vara förbjuden. Det finns ingen annan fiskemetod som vållar lika stora skador på bottnarna som bomtrålning. Det är en vanlig fiskemetod i Belgien och Nederländerna, sällsynt i de nordiska länderna och obefintlig i Sverige. Det har vad jag vet bara funnits en bomtrålare i Sverige, GG 450 Lavön, och den var ägda av ett nederländskt företag.

Greenpeace i Danmark tycker bomtrålning ska förbjudas helt och det är en åsikt som jag delar. I Danmark vill nu den ansvarige danske ministern, fødevareminister Dan Jørgensen, utreda förbud mot bomtrålning i känsliga Natura 2000-områden som exempelvis Gule rev. Det är i all fall en bit på rätt väg, även om det bara är ett litet steg. I svenska vatten finns mycket få områden där bomtrålning lämpar sig så detta är för svensk del inget problem.

Gule Rev

Greenpeace har via Marine traffic tracket den 37 meter lange belgiske bomtrawler MFV Z90 Francine fra den 23 september til den 21 november. Det hvide område er Natura 2000-området Gule Rev. Gule positioner er når fartøjet sejler i lav fart, hvilket indikerer at fartøjet fisker.

Bomtrålning används framförallt för fiske av plattfisk som tunga, rödspätta osv. Det finns andra mer miljövänliga fiskemetoder för att fiska plattfisk, exempelvis snurrevadsfiske (inkl. skotsk snurrevad, så kallad fly-shooting) som kan ersätta bomtrålning.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!