Marr, Johnstone & Grampian

Grampian Sea Fishing grundades 1933 av George Craig senior, varefter företaget drevs av sönerna David Craig och George Craig Jr. 1975 ägde företaget som flest båtar, hela 25 stycken. Därefter misnakde fiskeriverksamheten och familjen Craig blev mer involverade i oljeindustrin. Idag är deras företag, Craig Group ett rederi och supply-företag utan någon fiskeriverksamhet (även om alla inte tycks ha förstått det).

Fiskeriverksamheten är såld till Peter & J Johnstone Ltd som har flera dotterbolag i fiskeribranschen.  Peter & J. Johnstone Ltd ägd i sin tur av J. Marr Ltd i Aberdeen och ägare av det företaget är familjen Marr. Såväl Peter & J Johnstone som J. Marr har varit ledande fiskeriföretag i Storbritannien.

Idag är koncernens fiskeriverksamhet samlad i Peter & J. Johnstone Ltd med dotterbolag som Grampian Sea Fishing, Buchan Trawlers och MFE Fishing. Johnstone-företaget är delägare i två större pelagiska båtar som hör till de största innehavarna av fiskerätttigheter för pelagisk fisk i Storbritannien. De två båtarna är FR 224 Christina S (2 411 bruttoton) och PD 379 Quantus (2 084 bruttoton). Utöver detta är bolaget också delägare i ett antal mindre båtar, FR 59 Golden Gain V på 222 bt, FR 385 Defiance (187 bt) och FR 268 Valhalla.

Grampian Sea Fishing äger få sin sida del i tre andra båtar, INS 167 Arcturus (192 bt), INS 127 Ardent II (251 bt) och INS 237 Acorn (177 bt).

De mindre båtarna fiskar med snurrevad och bottentrål efter plattfisk och vitfisk och med pelagisk trål efter pelagisk fisk i nåt enstaka fall. Totalt kontrollera koncernen fiskerättigheter motsvarande 383 810 FQA-enheter. Nästan 350 000 FQA-enheter handlar om pelagiska rättigheter.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!