Överförbara fiskerättigheter har inte gått ut över kustfisket

Det har införts ett system i räkfisket som innebär att en fiskare/fiskebåt kan hyra ut sina fiskerättigheter till en annan fiskare/fiskebåt. En båt kan alltså fiska vad två båtar har rättighet till. Detta system är onekligen ett steg på väg mot individuella överförbara fiskerättigheter av samma slag som finns i det pelagiska fisket i Sverige och i allt danskt fiske.

Journalister jämför därför självklart det pelagiska systemet med den nya ordningen i räkfisket och påstår också att införandet av överförbara fiskerättigheter i det pelagiska fisket lett till utslagning av kustfiskebåtar. Det är inte sant. Ingen utslagning av kustfiskebåtar har skett som en följd av införandet av överförbara fiskerättigheter, det har utvärderingar och forskning visat helt klart. Det är otroligt bedrövligt att journalister inte orkar kontrollera fakta innan de skriver artiklar om fiske.

På samma sätt är det med den ordning som nu införts i räkfisket. De mindre kommer inte att slås ut av detta. Det som kommer att hända är att att färre stora båtar kommer att fiska räkor. Det är bland de större båtarna lönsamhetsproblemen finns och det är där rationaliseringar kommer att ske och redan har skett.

Största räkfiskeföretag i Sverige, landad fångst i ton 2014

Arkö Fiske AB 97,5 (GG 707 Arkö, LL 107 Rimfors)
Fiskeri AB Ingun 83,1 (GG 73 Ingun, GG 980 Danafjord)
Valöskär AB 78,2 (GG 410 Valöskär, GG 504 Orion)
Klingander 57,6 (GG 234 Kennedy, GG 19 Clinton)
Sandefjord Fiske AB 58,0 (GG 781 Sandefjord, LL 578 Svanvik)
Andersson 51,5 (GG 105 Titania, SD 151 Silverön)
LL 207 Nautic 48,3
SD 622 Vanguard AB 47,9
LL 628 Atlantic AB 47,6 (har senare också köpt GG 348 Milton)
SD 437 i Edsvik AB 37,9 (SD 437 Viken)

Det finns ytterligare fyra båtar (företag) som fiskat över 30 ton. Alla hemmahörande i SD-området, SD 248 Axö 35,3 ton, SD 623 Dagny 33,5 ton, SD 511 Eros 31,0 ton och SD 416 Nippon 30,4 ton. Eros som alltså är en av de större räkbåtarna ägs av Janne Hellberg som ofta uttalar sig för de mindre räkfiskarnas räkning.

Samtliga företag som äger två båtar återfinns i Göteborgs-området och det är här vi med säkerhet kommer att se överflyttning av fiskerättigheter bland båtarna. De flesta av dessa båtar hör till de två högsta klasserna av räkfiskebåtar så överflyttning är möjlig. Om GG 105 Titania, SD 151 Silverön, GG 19 Clinton och GG 980 Danafjord gör det är väl lite oklart. Det kommer troligen inte att innebära att mer räka fiskas, däremot blir fisket sannolikt mer lönsamt.

Alla de nämnda båtarna förutom Axö, Dagny, Danafjord, Orion, Rimfors, Svanvik och Nautic fiskar också kräfta och ingår i effortsystemet.

Den nya ordningen innebär alltså att fler stora båtar inte längre behöver användas i aktivt fiske. Det är en bra utveckling, men för att det ska bli bra på sikt krävs fler åtgärder.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!