Havsbaserad vindkraft bra för både sälar och delfiner

Det har tidigare publicerats rapporter om att havsbaserad vindkraft är bra för fiskbestånden. Genom vindskraftsparkerna skapas barnkammare för fisken där inget storskaligt trålfiske kan bedrivas. Det finns också rapporter, som jag skrivit om tidigare, som visar att vindkraftsparker till havs också är bra för havslevande däggdjur som delfiner och sälar:

Havsbaserad vindkraft verkar öppna upp en ny nisch i naturen som gynnar sälar och eventuellt också delfiner eftersom fundamenten bildar rev där musslor, koraller och plankton trivs och växer till sig. Det i sin tur lockar till sig fisk som sälarna äter.

Det är en skotsk studie från St Andrews University som följt sälar med hjälp av GPS som nyligen publicerat resultaten i tidskriften Current Biology. Liknande studier har publicerats tidigare och Supermiljöbloggen har skrivit om fenomenet tidigare.

Studien visade att ett antal individer brukade förflytta sig till Sheringham Shoal, en vindkraftpark utanför Storbritannien. Studien visade också att det skedde oberoende av kön, ålder och hälsotillstånd.

Enligt en av forskarna bakom rapporten, Judit Wolf, är det så att större fiskebåtar inte ryms mellan fundamenten och därför inte kan fiska där:

– Fiskebåtar kan inte riktigt åka in mellan vindturbinerna, så det blir ganska snabbt ett område där fiskar kan föröka sig. Det finns en del bevis för det, säger professor Judith Wolf, föreståndare för brittiska National Oceanography Center i Liverpool.

Med tanke på hur bra det är med vindkraftsparker till havs är det synd att projektet med vindkraft på Rivö fjord i Göteborgs hamninlopp inte tycks bli av.

Intressant?Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!