Karat Group vill sälja pollock till McDonalds

Idag säljs det mesta av den pollock som fiskas i Ryssland i form av rensad nedfrusen fisk (H&G pollock) till olika fabriker för tillverkning av filéer, fiskpinnar och annat. Efter att en stor del av pollockfisket i Okhotska sjön har blivit MSC-märkt vill Karat Group och danska Espersen förädla pollocken så att de kan sälja den direkt till McDonalds i Ryssland. Karat Group som delvis ägs av svensken Magnus Roth är moderbolag för Ocean Trawlers, världens största handelsföretag när det gäller torsk och pollock.

Karat Group är också en av de 4 största fiskeriföretagen när det gäller pollock och innehar rättigheterna till 150 000 ton pollock inklusive det nyligen köpta företaget Sakhalin Leasing Fleet. Även flera andra av de stora pollockföretagen som Russian Fishery Group (RFG, Russian Sea Catching) och NBAMR har investerat i nya trålare och anläggningar för att kunna sälja andra produkter till sådana köpare som McDonalds.

De 5 största pollockföretagen innehar idag cirka 60% av de ryska pollockkvoterna, för 4 år sen hade de 52% (om alla företag som Pacific Andes ägde räknas som ett). Kinesiska Pacific Andes kontrollerade då sammanlagt 19% av kvoterna men har sen dess sålt alla sina intressen i den ryska fiskeribranschen. Idag (2015) är istället Russian Fishery Group störst med 15% av kvoterna (cirka 205 000 ton) följt av ORF (14%), Gidrostroy (11%), Karat (11%) och NBAMR (8%). Totalt kontrollerar de 5 största företagen därmed 59% av kvoterna.

Pollock2011-2014

 

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!