Största litauiska fiskebåtarna 2014

De största fiskebåtarna med litauisk flagg fiskar i hela andra farvatten än litauiskt. Det handlar i allmänhet om Atlanten utanförAafrika, Nordatlanten eller Barents hav. De flesta stora båtar ägnar sig åt pelagiskt fiske, men några enstaka ägnar sig åt fiske av torskfiskar och liknande. Det sistnämnda gäller en av båtarna på listan, Plutonas. Precis som när det gäller fiskebåtar i Murmansk så är svensken Magnus Roth en stor ägare då han är delägare i det litauiska fiskeriföretaget Baltlanta som äger 6 av de största litauiska fiskebåtarna. Via Baltlanta och Murmansk Trawl Fleet är Roth och hans kompanjon Orlov med all sannolikhet största innehavare av fiskekvoter utanför Västafrika.

Simonas Daukantas och Ieva Simonaityte

Simonas Daukantas och Ieva Simonaityte

Största litauiska fiskebåtar 2014, namn, bruttoton, ägare

KL 749 Margiris, 9 499, Atlantic High Seas Fishing Co (ägt av Parlevliet & van der Plas)
Simonas Daukantas, 7 765, Baltlanta
Ieva Simonaytyte, 7 765, Baltlanta
Kovas, 5 955, Baltlanta
Balandis, 5 953, Baltlanta
Garnys, 4 407, Baltlanta
Azor, 4 378, Baltlanta
KL 759 Nida, 1 943, Atlantic High Seas Fishing Co (ägt av Parlevliet & van der Plas)
Plutonas, 668, Seivalas
Gilija, 543, Banginis

Margiris

Margiris

Den enda av båtarna på listan som ägnar sig åt fiske i Östersjön är Gilija som fiskar sill och skarpsill för konsumtion och fiskmjöl/fiskolja. 6 av de tio största båtarna ägs alltså av Baltlanta, ett företag med svensk och rysk ägare. 2 ägs av nederländska Parlevliet & van der Plas. Endast de två minsta på tio i topp-listan har inhemska ägare. De två fiskar i alla fall i Norden, men bara Gilija i Östersjön.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!