Sex problematiska invasiva arter i hav och sjö

En del är fiskar, en del skaldjur och andra är musslor. En mussla som inte hör hemma i svenska vatten men som finns är är japanska jätteostron som kommit in via vattenströmmar eller via ballastvatten. Den finns på den svenska västkusten, framförallt norrut från Göteborg och upp mot den norska gränsen. Japanska jätteostron kan konkurrera ut andra musselarter och är vass och obehaglig att gå på.

Ytterligare en mussla som finns i svenska vatten är vandrarmusslan, en sötvattensmussla som också trivs i vissa delar av Östersjön. Finns i Mälaren och Hjälmaren och är vanliga i Östergötland. Påverkar andra arter och kan sätta igen kylvattenintag för industrier, avlopp och ställa till problem i slussar. Ursprungligen kommer vandrarmusslan från Kaspiska Havet.

Vandrarmussla

Vandrarmussla

En växt som ställer till problem i sjöar och vattendrag är sjögull som togs till Sverige som en prydnadsväxt på 1920-talet. Därefter fanns den länge främst i dammar, men har sedan flyttas och spridit sig olika sjöar och vattendrag där den bildar stora och täta mattor som kväver andra växter.

Ett stort problem som hotar att totalt utrota svenska flodkräftor är kräftpesten som är en svamp som spridit sig i hela södra Sverige. Den sprider sig också med signalkräftor som dock själva är immuna, Kommer det in signalkräftor i vatten där flodkräfta lever så dör beståndet av de senare snabbt ut.

Det finns också en invasiv fiskart, svartmunnad smörbult. Den är vanligt kring Karlskrona och har också hittats i Göteborgs hamninlopp. Den konkurrerar med inhemska bottenlevande fiskar och har spridit sig snabbt. Den kan dock ätas och därför borde ett fiske på den kanske uppmuntras där den finns. Det bord kunna hålla tillväxten i schack.

Svartmunnad smörbult

Svartmunnad smörbult

Till slut har vi också amerikansk hummer som riskar att konkurrera hut vår inhemska hummer. Amerikansk hummer har främst hittats i vattnen vid Lysekil.

Sex arter som alltså i vissa fall är riktigt allvarliga problem. i andra falla kanske de ändå inte är så problematiska ändå och kan istället får ekonomisk betydelse. Det har hänt på andra håll i havet. Med kungskrabba och snökrabba i Barents Hav exempelvis.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,