Inga svenskägda båtar kvar i Marocko?

Den enda bevisat svenskägda fiskebåten som förra året fanns i Marocko var Zander som då ägdes av Nordicfish Ltd, ett dotterbolag till svenska Zandic som ägs av familjen KJellberg. Från och med i år är det inte längre tillåtet för båtar med utländsk flagg att fiska i marockanska vatten och det gäller också för det ockuperade Västsaharas vatten. Zander har enligt vissa källor numera marockansk flagg och enligt uppgift ska den svenska fiskerikoncernen ha sålt båten. Andra källor på nätet har fortfarande båten upptagen som hemmahörande i Belize, men det är sannolikt felaktigt.

Zander

Zander

Ytterligare två båtar med nordisk anknytning uppges fortfarande ha utländsk flagg men fiska i Västsahariska vatten, det är Midsjo med komorisk flagg och Adrar med Belize-flagg. Om uppgifterna om förbud mot utlandsflaggade båtar stämmer så bör dessa uppgifter vara falska.

Att en båt har marockansk flagg måste dock inte betyda att det inte finns svenska ägarintressen i den, men det verkar i de flesta fall osannolikt att så är fallet. Men det finns ett antal båtar som fiskar i Västsahara och som i alla fall delvis har norska ägare. Det gäller exempelvis Mayor (Ligrunn 2) och Midoy Dakhla.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!