Märklig rapport om överfiske

Turning the TideEn rapport, Turning the Tide, från miljöorganisationen Pew Charitable Trust påstår att 94% av fiskebestånden i nordöstra Atlanten är överfiskade. Det är ett påstående utan sanningshalt. I själva verket är det cirka en tredjedel av bestånden som är överfiskade och vad det gäller många de viktigaste bestånd finns inget överfiske alls. Det gäller exempelvis sill, makrill, blåvitling, och skarpsill. En del av dessa bestånd har varit överfiskade men är det inte idag.

Rapporten från Pew ger därför en helt felaktig bild av situationen för fiskbestånden i nordvästra Europa. De flesta bestånd utnyttjas i enligt med MSY (maximalt hållbart uttag) eller med uttag som är mindre än MSY.

Felaktigheterna i Pew:s rapport har också uppmärksammats av fiskeriorganisationer:

He also says that scientific TAC advice is set within the policy framework to deliver MSY by 2015 and 2020 at the latest, which is to give the sector time to adapt to the inevitable hefty cuts in quota, which will be slowly increasing year on year.

“Environmentalists cannot lay claim to changing the tide of overfishing and depleting stocks,” says Mr Garat. “The tide turned 15 years ago, with fishing mortality across all the main stocks in the North East Atlantic being halved since 2000. The reason the Pew organisation may not be aware of this is because it is many years before it expressed any interest in our fisheries and a full 13 years before the CFP reform.

“We can identify around 20 individual measures that underpin this turnaround, probably the most significant being the fleet reduction in various member states. Major advances in fishing gear and techniques have also played a part. All stocks are responding to these changes – some dramatically, others more slowly – but the fact is Pew has failed to acknowledge this natural variation.”

Genom sin falska rapport som fokuserar på historien där det funnits ett kraftigt överfiske sällar sig därmed Pew till den långa rad av miljöorganisationer som far med osanning om fisket i nordvästra Europa. Något som inte upphör att förvåna mig. Förfarandet är märkligt då miljöorganisationerna gör sig själva omöjliga och icke-trovärdiga.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!