Slaveri i den brittiska fiskeflottan?

Det har vid flera tillfällen avslöjats att det finns slavarbete inom det thailändska fisket liksom inom det indonesiska fisket. Även i det senare fisket handlar det oftast om thailändska företag. Dessutom är det fiske dessa företag och fiskebåtar sysslar med ofta helt olagligt och på alla sätt och vis oreglerat. Vad som däremot är mera sällsynt är rapporter om slavarbete i den brittiska fiskeflottan. Att  brittiska fiskebåtar ofta använder billigare arbetskraft från länder i Asien är välkänt, men inte att det handlar om slavarbete. I november kom dock en sådan uppgift i tidningen Independent:

Police are investigating allegations of human trafficking and slavery in parts of Britain’s fishing fleet. It is understood that among the claims are allegations that foreign fishermen suffering from exhaustion and malnutrition on UK-owned boats have leapt into the sea off the coast of Britain to escape abusive treatment on board.

Details of the inquiry emerged after a man alleged that he was forced to continue working on a British prawn trawler despite having part of his finger ripped off in an accident.

Henry Mahinay, 56, said that he kept working without painkillers and only rudimentary medical treatment as blood streamed down his arm before he was abandoned on the quayside of a Scottish port more than five hours later.

”I took off my glove and showed the captain, as it was bleeding and I was in terrible pain,” said the father of five. ”But he told me: ’It’s not my responsibility to take you to hospital. It’s only a small cut – now get back to work’.”

Mr Mahinay’s account has revealed a horrifying trade in vulnerable individuals who often have to work in horrendous conditions at sea, beyond the reach of police and regulators.

Det hela har uppmärksammats av brittiska politiker och miljöorganisationer som Greenpeace. De senare har engagerat sig i detta då slavarbete och illegalt arbetskraft ofta innebär illegalt fiske.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!