Falska uppgifter om världens överfiske

Miljörörelser nämner ofta att 85% av världens fiskebestånd utnyttjas för hårt eller är överfiskade. Det är inte sant. Det är en kraftig överdrift. Enligt FAO är det 30% av världens fiskebestånd som är överexploaterade, överfiskade:

Of the fish stocks assessed, 57.4 percent were estimated to be fully exploited in 2009.
These stocks produced catches that were already at or very close to their maximum
sustainable production. They have no room for further expansion in catch, and even
some risk of decline if not properly managed. Among the remaining stocks, 29.9 percent
were overexploited, and 12.7 percent non-fully exploited in 2009. The overexploited
stocks produced lower yields than their biological and ecological potential. They require
strict management plans to rebuild their stock abundance to restore full sustainable
productivity. The World Summit on Sustainable Development (WSSD) goal demands
that all these over!shed stocks be restored to the level that can produce MSY by 2015.

(MSY = maximum sustainable yield, maximalt hållbart uttag).

När miljörörelsen hävdar att 85% av fiskebestånden i världen är överfiskade far de alltså med osanning. När det gäller vår del av världen, Nordatlanten, eller Nordostatlanten, så är ungefär 30% av fiskebestånden överfiskade och mindre än 10% är inte fullt exploaterade. Detta enligt FAO. Det ekonomiskt viktigaste fisket i Sverige och i hela Norden är det storskaliga fisket efter pelagiska arter som sill, makrill, skarpsill (brisling), blåvitling (kolmule), lodda, tobis, taggmakrill (hästmakrill), vitlinglyra (sperling, øyepål) och trynfisk. En del av detta fiske är så kallat industrifiske eller foderfiske där fisken används för tillverkning av fiskmjöl och fiskolja. Det gäller dock inte fisket av makrill och sill men huvuddelen av fisket av de övriga arterna som nämns. 22% av alla pelagiska fiskbestånd uppges av FAO vara överfiskade. Av de tio viktigaste pelagiska arterna anses 30% överfiskade.  I det demersala fisket (torsk, kolja, sej, tunga, rödspätta, rödtunga, vitling osv samt skaldjur) uppger FAO att 37% av alla bestånd är överfiskade och när det gäller de 10 viktigaste arterna är 43% överfiskade. Situationen inom det pelagiska fisket är alltså väsentligt bättre än inom det demersala fisket.

Sill

En mindre del av världens fiskbestånd och fiskarter är alltså överfiskad och det måste förstås åtgärdas. Flertalet av världens fiskbestånd fiskas på ett hållbart sätt på eller nära MSY vilket onekligen måste anses vara vettigt och kanske till och med nåt bra:

Vi får gjentatte ganger presentert den gamle frasen om at ”mer enn 85 prosent av fiskebestandene er overutnyttet”. La oss ta en kjapp titt på tallene til FAO (Food and Agriculture Organization), visselig et år eller to forsinket, men de er uansett interessant lesing.

Ifølge rapporten for 2012, så er det slått fast at 30 prosent av bestandene er overutnyttet; 13 prosent er underutnyttet. De 57 prosentene imellom blir sett på som fullt utnyttet. Tallene 30 prosent og 57 prosent blir rutinemessig knyttet sammen til ”mer enn 85 prosent”.

I en tid for maksimal bærekraftig avkastning (maximum sustainable yield), som plenty av dem som blir omtalt som ”interessenter” så på som ideelt i forhold til hva fiskeriforvaltningen skulle sikte etter, er dette utvilsomt et rungende positivt tall; mer enn halvparten av de kommersielle bestandene blir fullt utnyttet for å gi protein av topp kvalitet, mye av det i de sultne delene i verden?

Du kan jo forestille deg at dette kunne være noe positivt.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!

2 svar på ”Falska uppgifter om världens överfiske”

Kommentarer är stängda.