Rysk trålare med 132 man ombord sjönk i Okhotska sjön

En rysk frystrålare vid namn Dalnyi Vostok sjunkit i Okhotska sjön. Olyckan skedde igår.

En liten koll på sajter som listar fartyg och fiskebåtar visar ingen sådan trålare, däremot en större flytande fiskfabrik med det namnet. Av allt att döma är dock fiskfabriken skrotad sen lång tid tillbaka och den båt som sjunkit är faktiskt en trålare. Den finns nämligen i det ryska skeppsregistret. Där heter den Dalnyi Vostok och är rysk.  Ägare uppges Magellan JSC vara. På andra sajter är den fortfarande upptagen som Stende och med Lettland eller Ryssland som flaggland. Den finns också upptagen som Stende med Komorerna som flaggland. Att den skulle vara atomdriven är dock vad jag förstår en skröna. Den var enligt alla källor jag kan hitta utrustad med en rysk 6CHN 40/46 diesel från start.

Dalnyi Vostok

Trålaren Dalnyi Vostok är på 4 587 bruttoton. På andra sajter uppges 4 407 bruttoton, men sannolikt är det fel och båten har troligen moderniserats och byggts om så den blivit större.

Vad som är klart är att båten sjunkit. Ombord fanns 132 personer, både fiskare och fabriksarbetare. 72 personer uppges ha varit från Ryssland och resten var från Lettland, Ukraina, Vanuatu,och Burma (Myanmar).  54 personer har hittats döda, 15 är fortfarande saknade och 63 har räddats. Orsaken till förlisningen är inte klarlagd, men det hela visar att fiske fortfarande kan vara och är ett farligt jobb. Kanske speciellt på båtar som i likhet med Dalniy Vostok använder låglönepersonal från länder som Burma och Vanuatu i stor utsträckning.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

PS. Båten går inte längre att hitta i det ryska registret. Men flera likadana går att hitta.

Gilla Anders Svensson på Patreon!