Svenska fiskebåtar med MSC-märkt kräftfiske

listan över fiskebåtar som ingår i MSC-märkningen för kräfta finns totalt 78 fiskebåtar. Av dessa är lite mindre än hälften, 35 stycken, hemmahörande i GG-området, 15 stycken i LL-området, 13 i SD-området och 13 i VG-området. Slutligen är det en båt i FG-området och en i HG-området.

Av båtarna i GG-området hör hela 6 stycken hemma på Rörö, det är GG 39 Rossö, GG 70 Marie, GG 77 Falken, GG 292 Martina, GG 732 Viken och GG 840 Svanen. Ingen annat fiskeläge i GG-området har fler än 3 båtar som fiskar MSC-märkt kräfta.

I Sverige är det bara ett fiskeläge som har fler båtar som fiskar MSC-märkt kräfta, det är Grebbestad där det finns 7 båtar, vilket är mer än hälften av de båtar som fiskar MSC-märkt kräfta i SD-området. En  av Grebbestadsbåtarna är dock SD 437 Viken som egentligen hör hemma i Edsvik och inte i Grebbestad.Ytterligare tre av Grebbestadsbåtarna har Krossekär som hemmahamn även om Grebbestad för två av dem är hemort.

Därför är Rörö utan tvekan det fiskeläge som har flest båtar som fiskar MSC-märkt kräfta. Den enda lite större fiskebåt på Rörö som fiskar kräftor och som inte är med på listan över båtar med MSC-märkning för kräfta är GG 32 Tristan. Tre av Röröbåtarna (Martina, Marie och Falken) ägs av Astrid-koncernen.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,