Olaglig arbetskraft på sjunken rysk trålare

Den ryska trålaren Dalnyi Vostok sjönk i början av april med 132 man ombord. 69 av dem dog. av besättningen var 54 från andra nationer än Ryssland. Av dessa var 44 från Burma. 22 av fiskarna från Burma dog.

I efterhand har det framkommit att burmeserna anställts olagligt på fiskebåten och att den dessutom hade en alldeles för stor besättning:

According to the Moscow Times, again citing TASS, Yevgeny Vitrikus, a sailor rescued from the sinking ship, told Russian media that foreigners had bribed the ship’s owners to be hired.

The Burmese crew members, who reportedly boarded the vessel during a stopover in South Korea, were paid $200 a month for their work, while Russian crew members received monthly salaries ranging from $1,000 to $1,500, said Vitrikus, according to the report.

Vitrikus also maintained that the Dalny Vostok had been severely overloaded at the time of incident. The ship, which he claimed was meant to accommodate 96 people, did not have enough life jackets for all 132 crewmembers.

Eight of the 63 rescued sailors were admitted to a Yuzhno-Sakhalinsk hospital for observation on Tuesday. Their condition is stable, Interfax reported.

Det har i efterhand också påståtts att båten fiskade och sålde MSC-märkt pollock. Detta påståenden är dock vad jag kan förstå int sant. Även om Magellan JSC är medlemmar i Russian Pollock Catchers Association (PCA som har ett MSC-certifierat pollockfiske ingick varken Dalnyi Vostok som båt eller Magellan JSC bland de som var godkända för MSC-certifierat fiske.

 

De 22 överlevande burmeserna riskar att ställas inför rätta i Ryssland då de arbetat illegalt på båten. Det är ett orimligt agerande från ryska myndigheters sida. Det är de företag som anställt de illegala arbetarna som borde ställas inför rätt och inte arbetarna. Illegal arbetskraft är enligt uppgifter mycket vanligt i det ryska fisket i östra Sibirien.

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!