Dop av norsk systerbåt till Astrid

Den norska snörpvadsbåten (ringnotsbåten) Haugagut döptes igår, pingstafton. Dopet ägde rum i Austevoll där ägaren Drønen Havfiske AS har sin hemhörighet. Drønen har sitt huvudkontor i den lilla orten Torangsvåg som ligger på Hundvåkøy i Austevolls kommun. Familjen Drønen äger cirka 45 % av Drønen Havfiske AS, familjen Østervold cirka 30 % och familjen Eidesvik (Caiano AS) nästan 20%. Haugagut har förutom rättigheter att fiska med ringnot också trålrättigheter för kolmule (blåvitling).

Haugagut är en systerbåt till norska Herøyhav och svenskägda men danskflaggade Astrid. Alla byggda på Karstensens i Skagen. Även om de tre är systerbåtar är de olika utrustade. De norska båtarna har exempelvis kraftigare motorer från MAN medan Astrid har en motor från Wärtsilä osv. Även på många andra sätt skiljer de sig åt, men i grunden är det en likadan konstruktion, ett likadant skrov. Men på däck och under däck finns det skillnader, på vissa sätt stora skillnader. Bilderna är tagna av Karstensens Skibsværft. Haugaguts skrov byggde i Polen medan Astrids skrov byggdes i Litauen, något som medförde en kraftig föreningen av leveransen,

haugagut3 haugagut2 haugagut1

Bilder på Astrid och Herøyhav kan ni hitta här:

Stora Astrid i Frihamnen på juldagen
Bilder på Sveriges största fiskebåt
Bilder från och på största svenska fiskebåten

Hur det kan se ut inuti en stor modern fiskebåt (Herøyhav)

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!