Espersen A/S har ökat sitt ägande i Norway Seafoods

Norway Seafoods AS är ett norskt fiskberedningsföretag med omkring 800 anställda vars aktiemajoritet ägs av Aker ASA via Converto Capital Fund. Företaget har anläggningar i Norge och Danmark. Aker äger också en majoritet i Havfisk ASA.

Tidigare var John Fredriksens Marine Harvest näst störste ägare i Norway Seafoods men de sålde nyligen sina aktier i såväl Norway Seafoods som Havfisk ASA. Aktierna i Norway Seafoods köptes av danska A. Espersen A/S som nu äger 14,37% av aktierna i Norway Seafoods och är den näst störste delägaren.

EspersenA. Espersen A/S är ett danskt fiskberedningsföretag med fabriker i ett tiotal länder i Europa och Asien med totalt cirka 2 500 anställda.  I Polen finns omkring 700 anställda vardera medan det i Vietnam finns cirka 350 anställda. I Kina arbetar omkring 700 personer på de fabriker där Espersen har sin produktion. Espersen äger dock inte dessa fabriker.

Företaget ägs idag av en familjestiftelse, Direktør J P A Espersen og Hustru Fru Dagny Espersens Fond, via ett investmentbolag, Insepa A/SFondens styrelsemedlemmar är i flertalet fall också styrelsemedlemmar i A. Espersen A/S. Två familjemedlemmar sitter i stiftelsens styrelse men ingen familjemedlem återfinns längre i företagets styrelse eller ledning. Espersen grundades ursprungligen på Bornholm men har efter en fusion med Rahbekfisk A/S sitt huvudkontor i Fredericia på Jylland.

Insepa A/S äger också Beck Pack Systems A/S med närmare 50 anställda och Cartolit A/S.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!