Öar där fisket fortfarande spelar roll

I torsdags var jag på Donsö och Styrsö. Det resulterade i lite bilder på några fiskebåtar, ett par från Fiskebäck, några mindre från Donsö samt ett par båtar som närmast är att betrakta som vrak. I tisdags var jag ute på en cykeltur och hittade då en liten fiskebåt i Tånguddens hamn. De bilderna har jag inte publicerat än, men de kommer. I fredags var jag så ute på Hönö och Fotö. Där finns det betydligt fler fiskebåtar än på Donsö och Styrsö. Det är skönt att vara ute på öarna, där är jag nämligen inte så allergisk som jag blir i stan.

I Fotö hamn (som ligger på Söö, vilket idag är norra delen av Fotö) låg också två skrotbåtar vid sidan av den stora pelagiska och danskflaggade AS 464 Stella Nova och GG 73 Ingun. Skrotbåtarna var GG 980 Danafjord och LL 578 Svanvik. Två båtar som bara finns till för att så att säga vara platshållare för räkfisketillstånd.

Även på Hönö fanns det två såna båtar, GG 19 Clinton och GG 30 Eros som tidigare hörde hemma i Lerkil men nu har sin ägare på Hönö. Problemet i räkfisket är att tillstånd är personliga och inte kan överlåtas, det hindrar folk från att gå i pension och har skapat ett system av passiva tillståndsinnehavar medan andra äger båtarna.

Fotö såg jag inte mycket av då hamnen ligger innan en kommer till själva bebyggelsen men jag hade ett samtal med skepparna på Stella Nova om tobisfiske med mera. Det var trevligt och jag fick fler argument som tyder på att jag delvis haft fel i frågan om tobisfisket. Något jag ska återkomma till.

Fotö Fiskehamn på Söö och Fotöbron med Hönö Klova

Fotö Fiskehamn på Söö och Fotöbron med Hönö Klova i bakgrunden

På Hönö fanns det många båtar i hamn och jag hade en trevliga pratstunder med två av de större båtarnas ägare samt hamnansvarig. Det var Lars Jonas Abrahamsson som har GG 173 Vingafjord, en båt som främst ägnar sig åt fiskfiske (med fisk menas allt som inte är pelagisk fisk som makrill, sill och skarpsill) och sen hade jag lunch med Jonas Klingander som är ägare av GG 234 Kennedy, GG 19 Clinton och GG 30 Eros. Tre båtar med räkfisketillstånd (Eros har Rigels tidigare tillstånd om jag förstått det rätt) men också fiskar fisk. Jag åt förresten sej, på en restaurang som heter Franses, som Jonas Klingander uppgav att han själv hade fiskat. Det var gott, jag tycker i stort sett alltid att fisk är gott.

Med Vingafjords skeppare pratade jag utkastförbud, torskbestånd och rist för att skilja rundfisk från plattfisk och med Klingander pratade jag om Havs- och Vattenmyndighetens oförmåga att komma till beslut om ett vettigt system för räkfiskeförvaltningen. Till både räkfisketillstånden och räkfiskeförvaltningen liksom till torsken och utkastförbudet ska jag återkomma.

I övrigt träffade jag också Mats Plahn och Najse som driver sajten fiskebatar.se och facebookgruppen Fiskebatar.se.

På Fotö spelar fisket en stor roll fortfarande och hamnen är förhållandevis ny och modern, byggd på 1960-talet. Även på Hönö spelar fisket en viss roll fortfarande då där finns många båtar, om än ingen stor pelagisk fiskebåt, däremot flera mellanstora båtar för fiskfiske, kräftfiske, torskfiske och räkfiske. Hönö är en ö med stor befolkning och där finns service utifrån det. En lång rad affärer och restauranger för alla typer av människor kantar en del av hamnen medan fiskebåtarna ligger mittemot. Det är en mycket levande ö där det finns arbetstillfällen, verksamheter och som dessutom tilltalar turister. Huvuddelen av befolkningen arbetar dock sannolikt inne i Göteborg.

Hönö Klova

Hönö Klova

Jag återkommer med bilder på fiskebåtar.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!

Ett svar på ”Öar där fisket fortfarande spelar roll”

Kommentarer är stängda.