Några vrak på Donsö

Nästan vrak i alla fall. En skitful oidentifierbar båt (för mig alltså) och en halvrutten gammal träfiskebåt registrerad som GG 742 Thyra. Ägare till sistnämnda båt uppges Viola Johansson vara i Skeppslistan. Nåt fiske har dock Thyra inte använts till på mycket lång tid. Jag tog några foton på dem när jag var på Donsö häromdan.

Detta är inte den GG 742 Thyra som nämns i boken Fiskbåtarna och varven. Den var byggd i Råå 1939 för  bröderna Albert, Johannes, och Artur Johansson på Donsö, såldes från Donsö år 1962 och sjönk 1972. Artur Johansson och hans barn kom senare att vara ägare till en rad fiskebåtar med namnet GG 569 Vingaborg medan Johannes Johansson och Albert Johansson istället var inblandade i ägandet av GG 742 Runö. Ättlingar till Artur Johansson äger idag rederiet Swedia Shipping.

Ovan nämnda Viola Johansson var gift med Willy Johansson fram till år 2000 då han dog, en son till Artur Johansson. Det mesta tyder väl på att den GG 742 Thyra som ligger i skrotfärdigt skick i Donsö hamn ägdes av Willy Johansson efter att den äldre Thyra sålts. På Sjöhistoriska står att båten byggdes på okänt varv i Göteborgstrakten år 1917 och att det ska betraktas som ett museiskepp. Men ärligt sagt så är skicket som båten befinner sig i så dåligt att det knappast är ett funktionellt museiskepp.

donso11april_202donso11april_205donso11april_204donso11april_203

Kolla också in:

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!