Global Seas

Bob Desautel och Walter Kuhr Jr började med krabb- och räkfiske är 1977. Deras företag fick namnet Nina Fisheries och 1994 ombildades företaget till ett aktiebolag, Nina Fisheries Inc med säte i Seattle på USA:s västkust. 2001 bildades dotterbolaget Global Seas LLC som ett managementföretag för de fartyg och fiskebåtar Nina Fisheries ägde. Desautel och Kuhr leder fortfarande företaget.

Defender

Defender

Idag äger Nina Fisheries Inc 50% i fiskeriföretaget Dona Marita Fisheries LLC som äger fiskebåtarna Arctic Wind (356), Bering Defender (993), Defender (1 412) och Morning Star. Ägare av den andra halvan av Dona Marita är Bristol Bay Economic Development Corp (BBEDC). Dessa fyra båtar sysslar med pollockfiske i farvattnen utanför Alaska. Global Seas har managementansvaret för dem.

Utöver fiskebåtarna har företaget också managementansvar för fyra forskningsfartyg, Mt. Mitchell, Sealth, Mt. Augustine och Mt. Shishaldin. Båtarna används även för fisketurism och andra typer av turistresor.

Dona Marita var tidigare en fiskebåt som ägdes av Northern Pelagic Group (Norpel) på USA:s östkust. Norple verkar var ett företag som Nina Fisheries Inc har investerat i. Företaget driver en fiskberedningsfabrik i New Bedford, Massachusetts och har idag två egna fiskebåtar, Western Venture på 1 115 bruttoton och Nordic Explorer på 152. Western Venture är något som ovanligt i USA som en pelagisk trålare av europeisk modell. En modern trålare i en omgivning där nästan alla fiskebåtar är ålderdomliga och små.

Western Venture

Western Venture

Norpel var år 2010 i en stor konflikt med myndigheterna. Något som ledde till att företaget stängde sin fabrik och lade upp sina fiskebåtar vid kaj. Konflikten berörde storleken på bifångster av kolja vid makrill- och sillfiske. Bifångster som företaget menade att myndigheterna satte orimligt små vilket gjorde att fisket blev omöjligt.

Förra året hamnade företaget i en konflikt med anställda som krävde sina rättigheter genom en helt laglig och fredlig aktion:

On December 16th, workers at the Norpel fish processing plant were fired after engaging in a peaceful, lawful action to defend their rights on the job. On December 15, they presented a letter to management requesting a meeting to discuss fair pay and treatment. An employer representative assaulted one of the worker leaders who was subsequently taken to the emergency room. Several workers were summarily dismissed with no written explanation.

Förfarandet från Norpel är förstås helt oacceptabelt och det hela ledde till en solidaritetskampanj med de sparkade. Exakt vad som hänt därefter är oklart.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!