Ett par av de största svenskbyggda fiskebåtarna genom tiderna

Den största fiskebåt som byggts i Sverige och som fortfarande används som fiskebåt är sannolikt den båt som idag heter H 110 Norma Mary och har brittsik flagg. Ägare är Onward Fishing, ett dotterbolag till isländska Samherji och manager är Deutche Fischfang Union Gmbh (DFFU) som också är dotterbolag till Samherji.

H 110 Norma Mary

H 110 Norma Mary. Bild: Roar Jensen

Norma Mary är idag 72 meter lång och på 2 342 bruttoton, har byggts om och förlängts minst en gång sen den byggdes år 1989 på FEAB Marstrandsverken. Båten byggdes som Ocean Castle för P/f Borgarfelli på Färöarna och färdigställdes på P/F Skipasmidjan a Skala.

Den största fiskebåt som byggts i Sverige är dock Veronica som idag är ett seismikfartyg som nu heter Atlantic Explorer, men den byggdes som en fiskebåt, ha varit större än Norma Mary när den byggdes.  Också Veronica som byggdes för familjen McHugh på Irland byggdes på FEAB Marstrandsverken, men två år tidigare än Ocean Castle. Veronica färdigställdes dock på Th. Hellesøy Skipsbyggeri  i Norge. Idag är denna båt, på 4 639 bt och 91 meter lång. Det är dock inte längre någon fiskebåt och ägs av det norska företaget PGS Gephysical. När den byggdes var den på 4 034 bruttoton och 90 meter lång. Den är idag mycket kraftigt ombyggd, efter en brand 1992:

During a refit at Harland and Wolff in Belfast, fire broke out on 08 June 1992 and she suffered major damage.
1993 Declared a constructive total loss.
For about a year the ship was tied up in Belfast, before she was taken over by the builders Hellesøy Skibsbyggeri A/S at Løfallstrand, towed to the yard, where plans were made to rebuild her for their own account. She was renamed HELLESØY. The whole transaction was part of a refinancing of a new ship for McHugh at Killybegs.
A new “supper trawler” was delivered by the yard to McHugh in December 1994 under the name VERONICA (II).
1993 VERONICA (I) resold to Thor Ostervolds Rederi, Oslo, for which she is being reconditioned into a research vessel for delivery September 1994.
1994 Sold to Shipman A.S. Norway, Norway International Register (NIS), renamed ATLANTIC EXPLORER.

Veronica

Veronica

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!