Några av nordens största fiskeriföretag finns på Färöarna

När det gäller det pelagiska fisket så återfinns ett par av de största fiskeriföretagen på Färöarna. De två klart största är P/f Vardin och P/f Palli Hja Mariannu. Det senare företaget är moderbolag i den koncern som är mer känd via ett av dotterbolagens namn, P/f Christian i Grotinum.

Via dotterbolaget P/f Hvalnes äger Palli Hja Mariannu Norden största pelagiska fiskebåt, KG 689 Nordborg på 5 192 bruttoton. Båten är en pelagisk fabriksbåt som fiskar blåvitling (svartkjaftur, kolmule), sill, makrill och lodda med flyttrål eller snörpvad (ringnot). Ombord på båten finns frysanläggning, fileteringsfabrik, en fiskmjölsanläggning och RSW-kylanläggning. De sistnämnda innebär att båten också kan leverera färsk fisk till fabriker iland. Det är alltså en kombinerad färskfisktrålare, frystrålare och ringnotsbåt. Den enda i sitt slag i Norden.

KG 689 Nordborg

KG 689 Nordborg

Palli hja Mariannu ägs av familjen Rasmussen och har under senare expanderat genom inköp av fabriksanläggningar och andra typer av företag i land. Dels har de sen gammalt ett försäljningsföretag vid namn North Pelagic. 2014 meddelades det att de tillsammans med andra skulle starta ett nytt företag, P/f Pelagos, för att bearbeta och frysa in pelagisk fisk i land. Den andel som Palli Hja Mariannu äger i det nya bolaget är 30% medan 30% ägs av Sp/f Framherji, ett företag som kontrolleras av isländska Samherji, 30% ägs av P/f Havsbrun som i sin tur ägs av norska Bakkafrost som kontrolleras av färöiska familjen Jacobsen. De sista 10 procenten ägs av ett lokalt investmentbolag på Färöarna, P/f a Enni.

Bakkafrost är ett fiskodlingsföretag med stor verksamhet på Färöarna och ett av få fiskodlingsföretag som äger del i hela produktionskedjan från fiskmjölstillverkning över fodertillverkning till föräljning av odlad lax.

Den andra investeringen i vidareförädling som Palli Hja Mariannu gjort är köpet av danska Larsen Danish Seafood samt dess tyska dotterbolag ur konkursboet. Det köpta företaget har 300 anställda. Larsen har tidigare varit en stor köpare av makrill från den färöiska fiskerikoncernen.

Förutom KG 689 Nordborg äger Palli Hja Mariannu också den stora pelagiska frystrålaren och ringnotsbåten KG 690 Christian i Grotinum på 3 031 bruttoton via dotterbolaget med samma namn.

Det allra största fiskeriföretaget på Färöarna är dock P/f Vardin som äger minst 5 stora pelagiska trålare via flera olika dotterbolag,  P/f Hvamm som äger FD 175 Tróndur í Gøtu på 3 527 bruttoton, P/f Krossbrekka med FD 86 Finnur Fríði på 2 779 bt, P/d Driftin som har FD 42 Jupiter på 2 270 bt, P/f Gulenni med FD 125 Tummas T på 1 514 bt och P/f Desin med FD 64 Høgiklettur på 1 647 bt. Huvuddelen av båtarna är färskfisktrålare

Vardin är hälftenägare i Vardin Pelagic som äger en fiskmottagnings- och bearbetningsanläggning för pelagisk fisk som öppnades så sent som 2012. Den andra delägaren är Delta Seafood. De som äger Delta Seafood står också bakom TG Seafood och Sandoy Seafood. Vardins båtar fiskar sill, blåvitling (svartkjaftur), makrill och lodda precis sam alla färöiska pelagiska fiskebåtar och fiskeriföretag.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!