Arkö Fiske AB

Inlägg nr 15 av 23 i serien Sveriges stora fiskeriföretag 2015

Arkö Fiske AB är troligen det enda helt demersala fiskeriföretag som tar en plats bland Sveriges största fiskeriföretag. Arkö är ett räkfiskeföretag med säte i Rönnäng som äger räktrålarna GG 707 Arkö med hemmahamn på Dyrön och LL 107 Rimfors som formellt har hemmahamn i Fisketången.

Rimfors används dock inte speciellt mycket för räkfiske och borde väl egentligen skrotas. Det enda som sätter stopp för det är det bisarra svenska förvaltningssystemet för räkor, myndighetsbyråkrati och den ansvariga myndighetens, Havs och vattenmyndighetens, handfallenhet. Utöver två räkfisketillstånd (GG 707 Arkö och LL 107 Rimfors) har företaget via GG 707 Arkö efforttillstånd. Det innebär att de också kan fiska fisk (den fisk som lever vid eller nära havets botten) och kräfta men däremot inte sill, makrill och skarpsill. Om de nånsin fiskar kräfta är osäkert.

I styrelsen för Arkö Fiske AB sitter Roger Aronsson, hans söner Johan Daniel Aronsson och Victor Joakim Aronsson, Mathias Ivarsson samt som suppleanter karin Margareta Aronsson och Anna Ivarsson, fruar till Roger Aronsson respektive Mathias Ivarsson. Roger Aronsson äger också GG 136 Örnvik. Mathias Ivarsson sitter för sin del i styrelserna för Västkustfisk SVC AB som suppleant och Sveriges Fiskares PO (SFPO).

Arkö Fiske AB hade en omsättning på 14,1 miljoner SEK år 2014. Inget annat svenska räkfiskeföretag var i närheten av detta, nummer två (Fiskeri AB Ingun) hade bara hälften så stor omsättning. Arkös omsättning är ungefär lika mycket lika mycket som ett danskt räkfiskeföretag omsätter och då fiskar ett danskt räkfiskeföretag cirka 300 ton räkor varav 30%, dvs cirka 90 ton, är kokräkor. Ingen svensk båt redovisade så mycket landade räkor år 2014, inte heller GG 707 Arkö. Bokförda tillgångar för Arkö Fiske AB var 8,7 miljoner SEK vid utgången av år 2014.

Det ska dock också sägas att det inte finns några siffror att tillgå för flera räkfiskeföretag då de är partrederier, enskilda firmor och handelsbolag. Exempelvis gäller detta Jonas Klingander på Hönö som äger tre båtar med räkfisketillstånd.  Det kan alltså finnas andra räkfiskeföretag i Sverige som omsätter lika mycket som Arkö Fiske AB men det syns inte.

GG 707 Arkö

GG 707 Arkö. Bild: Anders Lidhall

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , ,

Serienavigation<< Zandic – VästafrikaThemis Fiskeri – verksamhet i Danmark >>
Advertisements