Zandic – Västafrika

Zandic Management & Trading AB är moderbolag i en liten fiskerikoncern med säte i Högen mellan Fiskebäck och Önnered i västra Göteborg. Dotterbolag är Fiskeri AB Nordic, Zandic AB och Zandic Engineering.  På allabolag.se uppges också ett dotterbolag på Cooköarna. Om det bolaget verkligen finns idag är oklart. Ägare av koncernen är familjen Kjellberg med bröderna Lennart Kjellberg, Hans-Åke Kjellberg och deras söner Alexander Kjellberg, Andreas Kjellberg och Henrik Kjellberg. I styrelsen för företaget sitter också advokaten Erik Bergenhem. Fram till och med år 2014 bedrev företaget fiske med den pelagiska trålaren Zander (939 bruttoton) i västsahariska vatten. Fisket var inriktat på sardiner, sardineller, taggmakrill och makrill.

En tredje bror till Lennart och Hans-Åke Kjellberg är Stig Kjellberg vars son Peter Kjellberg har företaget Swemar AB (moderbolag JCP Invest AB) som enligt en del uppgifter har managementansvar för en rad fiskebåtar som fiskar  i västsahariska vatten. De båtarna är Meya (1 242 bt), Polar (710) och Mist (714). På vissa håll uppges de också som ägare till dessa båtar men det är sannolikt felaktigt. Sannolikt stämmer inte dessa uppgifter helt, framförallt inte vad det gäller Polar och Mist för den sajten uppger att Zandic fortfarande äger Zander. Men att Zandic har ett managementavtal för Zander är inte helt otänkbart. Tillsammans med sin far har Peter Kjellberg företaget Nordic Båtar HB.

Zander är numera såld och istället äger företaget HF 32 Alpha, än så länge med isländsk flagg. Riktigt var den båten ska fiska har inte framgått någonstans,  men det skulle inte förvåna om det blir i mauretanska fiskevatten.

HF 32 Alpha

HF 32 Alpha

Zandic Management & Trading AB hade en omsättning på 13,6 miljoner SEK år 2014 samt bokförda tillgångar vid det årets utgång på 11,2 milj SEK. Antalet anställda var 2. Swemar AB omsatte 3,1 miljoner SEK år 2014 med bokförda tillgångar vid årets slut på 2,7 miljoner SEK med en anställd.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!