Ryssland skapar problem för det pelagiska fisket i Norden

Sedan tidigare importerar inte Ryssland mat från EU-länder. Nu har de beslutat sig för att också inkludera Island bland de länder som det är förbjudet att importera från. Detta kommer att få stora konsekvenser för det pelagiska fisket på Island vars största enskild marknad är Ryssland:

Russia’s decision came just ten days after Icelandic members of parliament had expressed some discontent on the country’s plans to continue its participation in international sanctions against Russia.

According to Icelandic press last week, just under half of all exported Icelandic mackerel went to Russia in 2013.

In 2010, the total value of Icelandic mackerel exports to Russia was ISK 10.3 billion (approx. €70 million). By 2014, this had more than doubled to nearly ISK 30bn (approx. €203m), according to latest estimates by economists at Fisheries Iceland.

In 2014 Iceland remained top mackerel exporter to Russia, with exports exceeding 40,000 metric tons. Faroese mackerel exports to Russia did not reach 9,000t.

Last year, Icelandic herring fillets to Russia rocketed to 23,000t from about 7,000t exported over 2013.

The ban is a particularly cruel blow for Iceland’s pelagic companies, for whom Russia was a main market.

Isländska fiskeriföretag blir tvingade att vända till andra marknader vilket innebär att problemen kommer att fortplantas med prissänkningar och annat som en följd. Det betyder lägre lönsamhet för fiskeriföretagen.

Makrill

Makrill

Det kan också leda till att mer av den fångade sillen och makrillen än idag kommer att användas till fiskmjöl och fiskolja istället för till konsumtion. Något som fortplantar problemen till industrifisket som så många svenska och danska fiskare är beroende av. För stort utbud av fiskmjöl och fiskolja kommer att ge lägre priser och därmed också lägre betalt för de fiskare som levererar råvara till fiskmjöls- och fiskoljefabriker.

Färöarna kvartsår som enda europeiska land som kan exportera till Ryssland vilket kommer troligen att gynna Färöarnas stora fiskeriföretag och dessutom leda till att landet fortsätter åsidosätta internationella överenskommelser och vetenskapliga råd när det gäller fisk av makrill och sill.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!