Vision Fiskhamnen 2021

År 2012 tog Göteborgs Fiskhamn fram en vision för hur fiskhamnen skulle kunna utvecklas som bygger på att Fiskhamnen ska vara kvar där den är idag. Vision Fiskhamnen 2015. På Donsö Shipping Meet 2015 presenterade de sin vision, men nu är det tänkt att den ska kunna färdigställas till 2021. Enligt visionen ska Fiskhamnen utvecklas med publika områden , ny auktionshall, restaurang och kafé.

I presentationen anges att fiskhamnen tar emot cirka 1 300 fiskebåtar per dag som lossar fisk, dvs ungefär 4 stycken per dag. Samtidigt vet jag att den mesta fisken som hanteras i fiskhamnen kommer dit med lastbil från andra hamnar, exempelvis Öckerö och danska hamnar så jag undrar om uppgifter om 4 båtar per dag verkligen är sann.

När det gäller själva visionen har jag inga egentliga invändningar då den innebär att allmänheten får bättre tillgång till kajerna och Fiskhamnen än vad som är fallet idag. Desstuom innefattar planen också bostäder så att hela området blir ett blandat område med industriell verksamhet, kontor och bostäder.

Men det finns ett grundläggande problem. Nämligen motorvägen, Oscarsleden, som effektivt stänger av fiskhamnen från staden. Oscarsleden borde göras om till boulevard så att den kan korsas av människor i gatuplanet. Det skulle kanske också möjliggöra ytterligare byggande i Majorna och i Fiskhamnen.

fiskhamnen

Göteborgs Fiskhamn ägs idag av Göteborgs Fiskauktionsförening Ek.För. (GFA)som har tre delägare/medlemmar, Sveriges Fiskgrossisters Ekonomisk Förening, Göteborgs Fiskahandlareförening och Svenska Västkustfiskarnas Centralförbund (SVC). I styrelsen för GFA sitter Göran Eriksson, Lars-Erik Persson, Roger Skymne och Klas Westlund som ordinarie ledamöter. De har alla en rad uppdrag i en lång rad organisationer och företag i fiskbranschen.

Roger Skymne är ordförande i SVC såväl som i föreningens affärsdrivande företag Västkustfisk SVC AB som intressant nog har sitt huvudkontor i Västervik på den svenska östkusten. Anledningen till det är att den viktigaste ekonomiska verksamheten som Västkustfisk SVC AB är delägare i finns i Västervik, Swe-Dan Seafood AB. Informationen på SVC:s hemsidor är i allmänhet mycket gammal och inte tillförlitlig så den får läsas med en stor nypa salt. Ytterligare en av fiskets många usla hemsidor alltså. GFA:s hemsida är inget vidare den heller.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!