Fiske är numera high-tech

Det är i alla fall en slutsats som kan dras utifrån de föredrag om trålar och trålutveckling samt fiskebåtskonstruktion som jag varit på under Donsö Shipping Meet 2015 (DSM15). Det handlar om elektronik i massor, beräkningar och det är som en fiskare sa till inte längre fråga om fiske utan mer om att de åker ut och hämtar fisken. Det går enligt honom nästan inte att misslyckas på en fisketur längre, i alla fall inte när det gäller det storskaliga pelagiska fisket. Det är väl något hårddraget, men tekniken har helt klart gjort det lättare att hitta fisken.

Trålvajrar är inte längre av stål, utan de är kraftiga rep av konstfiber. Trålar är utrustade med en hel del elektronisk utrustning och för kommunikationen används specialdatakablar. I Framtiden tänker företaget Hampidjan att de kopparkablar som används idag ska bytas ut mot fiberkablar (det finns numera glasfiber som inte bryts av så lätt) och att de dessutom ska gå i mitten på trålvajrarna så att en speciell datakabel inte behövs. Tråldörrar kan då också bli styrbara på olika sätt.

DynIce warps.

DynIce warps. Bild: Hampidjan

Även andra tråltillverkare som exempelvis Vonin har liknande produkter som Hampidjan.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!