El Nino orsakar minskat fiske i Peru

Perus Marina Institut (IMPARPE) anser att El Nino har minskat anchovetabeståndet utanför perus kust till drygt 3 miljoner ton, betydligt mindre än de 5 miljoner ton som det brukar vara vid den här tiden på året. IMPARPE beräknar att ungefär 40% av den uppskattade biomassan på 3 030 000 miljoner ton ansjovis är ungfiskar. Anchovetafisket utanför Peru är världens största enskilda fiske och huvuddelen av fångsten används för tillverkningen av fiskmjöl och fiskolja.

Anchoveta

Bild: IMARPE

El Nino i år beräknas vara en ganska normal EL Nino men det är 20% chans att den blir extraordinär:

In September, Peru’s committee for the national study of the El Nino phenomenon, known by its Spanish initials (ENFEN), said there is a 20% chance that this year’s El Nino will be of an “extraordinary” strength and a 55% chance that the weather effect will be of a ”strong” or higher magnitude during the December to March Peruvian summer season.

Minskade anchovetabestånd innebär minskad fiskmjölsproduktion i Peru vilket i sin tur innebär höjda priser på fiskmjöl och fiskolja samt ett högre tryck på att fiska mer industrifisk i nordiska farvatten där de största industrifisket vid sidan av fisket utanför Perus och Chiles kuster finns.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!