Fiskeriförvaltning på internationellt vatten i nordöstra Atlanten

North East Atlantic Fisheries Commission (NEAFC) heter den organisation som förvaltar fisket på internationellt vatten i Nordostatlanten, dvs internationella fiskevatten som berör nordiska fiskare, om än inte svenska fiskare då svenska fiske på internationellt vatten inte existerar. Däremot berörs ju norska, danska, isländska och färöiska fiskare av vad NEAFC och dess medlemsländer beslutar om fisket på internationellt vatten i Nordostatlanten.

NEAFCDe områden som NEAFC beslutar om är dels ett stort område mitt ute i Atlanten som kallas Reykjanesryggen vilket är den norra delen av Mittatlantiska ryggen, dels är det Smutthavet i Norska havet som liger inklämt mellan norska områden, Smutthålet i Barents Hav mellan norskt och ryskt område samt ett område i Arktis.

Medlemmar i NEAFC är Färöarna, Grönland, EU, Island, Norge och Ryssland. Dessa länder kallas ofta för kuststaterna. Alla EU-länder kan alltså fiska på internationellt vatten som förvaltas av NEAFC. Danmark förhandlar för Färöarna och Grönlands räkning. Länder som deltar i möten men inte är medlemmar är Bahamas, Kanada, Liberia, Nya Zeeland och St. Kitts & Nevis.

De fiskarter som NEAFC beslutar om inkluderar bl.a. atlantoskandisk sill (NVG-sill), blåvitling, uer (kungsfisk), makrill, kolja, grönländsk hälleflundra (liten hälleflundra, hällefisk), guldlax, långa och lubb. Dessutom innefattas en hel del olika djuphavsfiskar utöver de som redan nämnts. Internationellt vatten i västra Atlanten förvaltas av Northwest Atlantic Fisheries Organization (NAFO). Även i deras vatten fiskar båtar från Norden.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!