Amerikansk hummer också i Norge

I Sverige har amerikanska hummer hittats några gånger i Gullmarsfjorden invid Lysekil. Även i Norge har amerikansk hummer fångats, sen 2009 hela 30 identifierade exemplar. Ett av de fångade var en rombärande hona:

Hummerne som er undersøkt er levert inn til Havforskningsinstituttet av lokale fiskere som har lagt merke til at utseendet på hummeren de har fanget skiller seg fra det som er vanlig hos europeisk hummer. De to artene er forholdsvis like, så for å få en helt sikker identifikasjon, er det nødvendig å bruke DNA-analyse. I tillegg til de to som alt er identifisert, er analysene som skal avklare om en tredje hummer er av den uønskede arten i gang.

– De to nye er fisket på Stord og utenfor Flesland. Vi er meget bekymret over å ha funnet nok en kryssparring mellom amerikansk og europeisk hummer. Sist gang i Norge var da ”Amanda” ble fanget av oppmerksomme fiskere i Larvik i 2009. I 2014 ble det påvist en slik kryssparring i Sverige, forteller Ann-Lisbeth Agnalt som er forsker ved Havforskningsinstituttet.

[…]

Amerikansk hummer er som navnet tilsier hjemmehørende på det amerikanske kontinentet, nærmere bestemt på vestkysten av USA og Canada.

– Dessverre har det i årenes løp dukket opp amerikansk hummer i våre farevann. De har ikke kommet over av seg selv, det er vi mennesker som er ”synderen”. Hummeren klarer enten å rømme under oppbevaring eller de blir sluppet ut, forteller Ann-Lisbeth Agnalt.

Siden 2000 er det påvist totalt 30 amerikanske hummere i Norge, 24 i Sverige, en i Danmark og tre i Irland.

Det som främst oroar forskarna är att amerikansk hummer kan ta med sig sjukdomar. Vad som också oroar är korsningar mellan amerikansk och europeisk hummer som forskarna menar eventuellt kan leda till sämre anpassning till den lokala miljön.

Det finns sannolikt inte längre någon chans att förhindra att amerikanska hummer etablerar sig i nordiska farvatten.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Gilla Njord på Patreon!
Become a patron at Patreon!