ICES ändrar rådgivningen för tunga

I sina ursprungliga råd så sent som i juni månad i år ville ICES skära ner kvoten på äkta tunga i Skagerak, Kattegatt och västra Östersjön till endast 93 ton. Nu har forskarna ändrat sig, efter vad jag förstår på grund av ett omfattande opinionsarbete från bl.a. danska fiskeriorgansiationen DFPO:

– I DFPO har vi påpeget, at bestandsvurderingen står i grel kontrast til de resultater vi kan se i de undersøgelsesfiskerier, der er gennemført med fiskere og forskere i samarbejde siger Michael Andersen, chefbiolog i DFPO.

Biologerne været enige med DFPO’s  vurderinger og ved at ændre i grundlaget for de beregninger der tidligere førte til en rådgivning på 90 tons kan man nu i overensstemmelse med MSY rådgive en fangst på 394 tons. Herfra mener biologerne så, at der skal fratrækkes en discard på 15 tons – med mindre der indføres et landingspåbud.

Den kraftiga ökningen har framkommit efter att ICES tagit bort en del analyser och stämmer bättre överens med vad svenska och danska fiskare upplever i sitt fiske.

Det är EU som har beställt en uppdaterad analys. Vilken inverkan ICES råd nu får på kvoten för 2016 återstår att se men de danska fiskarna utgår från att EU kommer att följa ICES råd. Äkta tunga ingår i landningsskyldigheten (LS) för 2016 och fisket skulle få stora svårigheter om den tidigare rådgivningen skulle bli till verklighet, med ett onödigt utkast i trålfisket och en kraftigt försämrad lönsamhet för garnfisket i främst Kattegatt menar svenska HKPO som är mer tveksamma till om EU verkligen kommer att följa EU:s råd än vad DFPO är.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!