Presentation av ny räktrål

Igår, fredag, hade SD 511 Eros representerad av Janne Hellberg och Fiskareföreningen Nordens Sixten Söderberg visning av den nya trål som de hävdar löser en stor del av problemen med olagliga utkast av mindre räka (råräka och lus). Visningen ägde rum i Resö hamn i Norra Bohuslän. Något som innebar att jag inte hade möjlighet att delta. Utan bil är det omöjligt att åka så långt bort från Göteborg till en småort och vara där klockan 10 på morgonen. Även med bil är det svårt. De har dock skickat ut ett pressmeddelande om visningen. Så lite kan jag skriva ändå.

Janne Hellberg och Sixten Söderberg hävdar att du nu tagit fram en effektiv och användbar metod för att selektera på räkornas storlek. Resultatet har överraskat fiskarna och ses som ett viktigt steg på vägen mot att minska fångsterna av mindre räka.

– Detta är lösningen för det småskaliga trålfisket av räka! Selekteringsresultatet av provfisket överstiger vad jag trodde var möjligt, säger Janne Hellberg yrkesfiskare från Resö.

Även från trålverkstaden på Smögen hörs positiva tongångar.

– Närmare en optimal selektering än detta kan vi inte komma. Vi kan nu i princip styra vilken storlek på räka vi vill ha i trålen, säger Sixten Söderberg vid trålverkstaden. Projektet med att ta fram denna teknik har dokumenterats av Sveriges lantbruksuniversitet och stöttats med nationella medel och WWF mfl.

Den vetenskapliga undersökningen av den nya trålen har inte gjorts ännu, utan ska genomföras av forskare på SLU Aqua efter årsskiftet. Först när denna vetenskapliga undersökning genomförts går det att slutligt fastslå om det som Hellberg och Söderberg hävdar är sant. Den vetenskapliga undersökningen ska ske både med en mindre båt och enkeltrål samt en större båt med tvillingtrål (dubbeltrål).

SD 511 Eros III

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!