Johan Cronemans förvridna bild av fiske

Johan Croneman, TV-krönikör i DN, har fascinerats av TV-serien Deadliest Catch. Han verkar ta den på blodigt allvar och tror att krabbfiske för det mesta faktisk går till på det sätt som beskrivs i TV-serien. Han verkar inte tänka på att det är en regisserad, dramatiserad och klippt version av verkligheten.

Dessutom har krabbfisket utanför Alaska förändrats enormt mycket under den tid TV-serien funnits. Det är idag inte alls så farligt som det var när TV-serien började sändas, men fortfarande används allt för gamla båtar och allt för omoderna metoder. Dessutom är vädret bättre än vad som beskriv i serien. De odramatiska dagarna, dvs flertalet dagarna, blir ju inte bra TV och finns därför inte med.

I ryskt och europeiskt krabbfiske finns det inga människor som klättrar omkring ute på toppen och utsidan av krabbburarna. De fiskebåtar som används är moderna och automatiserade även om förhållandena ombord inte alltid är så kul ändå, framförallt inte på de ryska båtarna. Sådana båtar är sannolikt på väg inte i det US-amerikanska krabbfisket också.

Men åter till Croneman och den syn på fiske som verkar ha bibringats honom av den spännande TV-serien Deadliest Catch. Den synen är om den framställs i hans krönika helt enkelt skev och felaktig. Fiske är visserligen fortfarande ett farligt yrke, men inte på något sätt så farligt som Deadliest Catch vill ge sken av. Det är med moderna fiskebåtar inte på något sätt världens farligaste yrke. Och krabbfiskebåtar är definitivt inte några trålare.

Fast jag underskattar nog Croneman en del här, han förstår nog att Deadliest Catch inte är verkligheten utan en dramatiserad bild av verkligheten men det skulle ju inte bli en lika bra krönika om han låtsades om det.

Läs mer:

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!