Sildarvinnslan flaggar ut båt för fiske i Västafrika

Sildarvinnslans gamla pelagiska trålare och snörpvadsbåt Birtingur NK 124 (som tidigare också haft namnet Börkur) på 1 468 bruttoton har sålts till det polska företaget Atlantex. Ägare av Atlantex är Samherji och huvudägare i Sildarvinnslan är Samherji så egentligen är det ingen försäljning alla utan en utflaggning. Som polskflaggad ska båten få namnet Janus.

Båten byggdes 1968 i Norge som Devonshire Bay för en norsk ägare men hade Bermudaflagg. Fiskade då huvudsakligen utanför Västafrikas kust dit den nu är på väg igen. Verksamheten gick inte så bra och båten såldes efter några år.

Devonshire Bay köptes 1973 av Sildarvinnslan som döpte båten till Börkur. Bytte namn till Biritingur år 2012. 1979 och 1999 byttes motor i båten och 1998 förlängdes båten med 15 meter och byggdes kraftigt om på varv i Polen.

Samherji har under mycket lång tid bedrivit ett omfattande fiske i västafrikanska farvatten. Tidigare främst genom dotterbolaget Katla Seafood, men också genom sina polska och tyska dotterbolag. Flytten av Birtingur till västafrikanska vatten är alltså egentligen bara en del av Samherjis vanliga verksamhet.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!