Feskarbrödernas fiskebåtar

Feskarbröderna är ett Sverige största fiskhandlarföretag. Om det handlar en artikel i Göteborgs-Posten. Själva företaget Feskarbröderna grundades av Arvid Nilsson och togs över av sonen Rolf Nilsson som vi faderns död 1938 bara var 13 år. Det började med två fiskaffärer i Masthugget. Sonen Rolf Nilsson sålde de två butikerna och öppnade nya i Guldheden och Järnbrott.

Sönerna Bertil och Göran Nilsson kom snart in i firmans verksamhet och började snart att köra fiskbilar till Småland och Östergötland. På 1980-talet slutade de med det och företaget öppnade en butik på Frölunda Torg och en i Nordstan. Dessutom köpte de Bröderna Hanssons och en annan fiskgrossistfirma. Vid denna tid investerade de enligt GP för första gången i fiskebåtar. Jag har inte hittat uppgifter om vilken båt det kan ha rört sig om på denna tid  men bolaget som ägde deras fiskebåtar, Gustus AB, grundades 1978.

De flesta båtar som jag vet att de ägt eller delägt hade namnet GG 912 Sunnanö. Den första båten med namnet som jag kunnat hitta var en liten träbåt byggd i Danmark 1961. I den var inte Feskarbröderna delägare. Nästa GG 912 Sunnanö köptes av Dennis, Glenn och Sture Johansson samt Jan-Erik Axelsson år 1983. Innan de övertog båten hade den namnet GG 329 Opus, men från början byggdes den i DDR år 1965 som GG 359 Dunö och hade Donsö som hemmahamn.  Den såldes 1994 till Skottland och blev FR 597 Green Valley. Året efter sprang den läck och sjönk. Inte heller i den båten var Feskarbröderna delägare.

Nästa båt med namnet Sunnanö inköptes 1994 och det var den gamla plast-Astrid från Rörö som byggdes 1981 på Karlskronavarvet. Detta var den första Sunnanö i vilken Feskarbröderna och Gustus AB var delägare. Den såldes 1998 till Norge och heter idag N-131-ME Polarfangst.

Istället köptes år 1988 en tidigare brittisk båt byggd 1973 i Hessle som haft namnen Collena, Glen Rushen och Omega. Den var kraftigt ombyggd två gånger, år 1979 respektive 1987. Vid försäljningen till Sverige var båten på 598 bruttoton, dvs bra mycket större än tidigare Sunnanö-båtar.  2008 bytte båten nummer och namn till GG 1912 Sunnanö av Fiskebäck. År 2010 skrotades båten.

Sture Johansson i Fiskebäck sålde sin andel i Sunnanö och köpte GG 77 Falken år 2000 tillsammans med Fredrik Johansson och Andreas Ganefjord. En båt som senare såldes till familjen Johansson på Rörö. Dennis och Glenn Johansson kvarstod som delägare i Sunnanö tillsammans med Feskarbröderna och Jan-Erik Axelsson.

GG 912 Sunnanö

GG 912 Sunnanö, tidigare Omega B. Bild: Lennart Ramsvik/Maritimbild

Feskarbröderna och delägarna i Sunnanö grundade omkring 2007 också ett bolag i Danmark, Gustus Danmark ApS, som köpte båten E 596 Mette Holm på 711 bruttoton. Mette Holm var byggd 1986 i Marstal i Danmark. I slutet av 2007 såldes båten till Gustus AB i Sverige och blev GG 912 Sunnanö. 2010 såldes båten till familjen Ryberg på Rörö och blev GG 144 Themis. 2011 såldes båten till Themis Fiskeri A/S i Danmark, ägt av familjen Ryberg, behöll namnet men fick nytt nummer och heter idag S 144 Themis.

GG 912 Sunnanö

GG 912 Sunnanö, nuvarande S 144 Themis. Bild: Lennart Ramsvik/Maritimbild

Jan-Erik Axelsson köpte tillsammans med sina söner, efter försäljningen av den sista Sunnanö, en mindre båt i Danmark, S 158 Saron, som de fiskar räkor med.

Gustus AB ägde också GG 109 Ninette. De sålde båten år 2008 till FF Boköland KB på Gotland och den bytte namn till VY 62 Cornelis. Till Sverige köptes båten från Danmark år 2000 men exakt när den köptes av Gustus AB är okänt. En annan båt som också figurerar i sammanhanget är GG 106 Wasaren.

GG 109 Ninette

GG 109 Ninette. Bild: Lennart Ramsvik/Maritimbild

Tillsammans med Bristol Fiske AB, Västfjord Fiskeri AB och familjen Oskarsson (ägde GG 921 Bohuslän) genomförde Gustus AB en rad strukturaffärer åren 2007-2010. Bland annat köpte de tillsammans VG 45 Westland, VK 190 Scanö, SG 482 Halsvik, GG 517 Kenty och LA 1 Anette. I ett par av affärerna var också FF Boköland KB med. Båtarna såldes i bitar samt fram och tillbaka, men den tidigare Scanö slutade som VY 76 Boköland i FF Boköland KB:s ägo. Kenty blev LL 1248 Saibon, VG 45 Westland blev LL 578 Svanvik medan Halsvik blev fritidsbåt.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!