Havs- och vattenforum 2016 – sammanfattande kommentar

Så är då Havs- och Vattenforum över för i år. 1 och en halv dag av intressanta möten, delvis intressanta presentationer och tal. I år stannade jag dessutom på middagen. Det har jag inte gjort tidigare år. Det gav mer tid för givande samtal med andra.

Jämfört med förra året var det betydligt fler miljöorganisationer och liknande på plats. Där fanns Minna Epps från MSC, Inger Näslund och Inger Melander från WWF, Ellen Bruno från Naturskyddsföreningen och Jan Isaksson från Fishsec. Det var trevligt att träffa dem alla. Det var också trevligt att Vesa Tschernij från Simrishamn/Sydkustens Fiskeområde och Filippa Säwe och Johan Hultman från Lunds Universitet. Det är folk som jag debatterat med i tidningar och på nätet, kommenterat deras åsikter, kritiserat och citerat. Folk jag kanske inte alltid är överens med, men som jag ändå respekterar. Att träffa en öländsk garnfiskare, Tore Johnsson från SFPO, var extra trevligt. Även Andrea Giesecke från SFPO var där liksom Friederike Ziegler från SP Sveriges Teknisk Forskningsinstitut. Det hon sa om projektet MareValue var klart intressant.

Med Tore Johnsson och Vesa Tschernij som jag åt middag tillsammans med och också med flera av de andra hade jag långa och korta diskussioner och prat om fiske, förvaltningssystem och fiskerihistoria. Det gjorde jag också med Niclas Åberg och Sara Ejvegård från 8-fjordar och många andra.

Det var i jämförelse med förra årets konferens dock färre fiskeriforskare på plats. Men några var där och det var intressant att höra om utvecklingen av mer selektiva redskap.

Det var inte så mycket om fiske, men det som fanns var intressant, landningsskyldighet och nytt förvaltningssystem för det demersala fisket med ett förslag som lär komma till hösten. Lite information om kontrollverksamheten fick vi också i ett i ett annat möte.  En kontrollverksamhet  som jag menar inte egentligen fungerar. Det betyder också att ett förvaltningssystem som kräver mer kontroll för att fungera inte kommer att fungera. Landningsskyldighet kommer med andra ord inte att fungera i Västerhavet och ska vi döma efter ett reportage i senaste numret av tidskriften Hav & Vatten fungerar det inte i Östersjön heller.

Fiskeminister Bucht vara också besök. Han är inte så värst kunnig, men hade läst på om det jag och Bernt Andersson från Yrkesfiskaren ville fråga om. Talet han höll i stora salen inför alla på konferensen bestod av det förväntade. I grunden var det samma tal han höll på Fiskbranschens Riksförbund måndagen den 23:e. På ett område tycker dock han har fel. Det finns ingen stor potential för fiskodling i Sverige. Det finns ingen stor potential för en kraftig ökning av fiskodling nånstans i världen. Inte så länge fisken i fiskodlingar måste äta foder gjort av fisk, så som läget är med lax. Det finns helt enkelt ingen mer foderfisk att fånga och då inget större utrymme för en ökning av fiskodlingen.

På en bild lyckades jag också smyga mig in ett hörn.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!

Ett svar på ”Havs- och vattenforum 2016 – sammanfattande kommentar”

Kommentarer är stängda.