Ulf Blomgren i Bohusläningen fabulerar

I en artikel om kvarlämnade fiskebåtsvrak i fiskehamnar på Sotenäset skriver Blomgren att det sker en förändring av fisket från kustfiske till utsjöfiske. Det är en falsk berättelse om vad som sker och skett i fisket. Det är utsjöfisket som rationaliserat hårdast.

Idag finns bara ett trettital båtar som fiskar pelagiskt i Sverige. För 10 år sen fanns det ett 80-tal. Vidare finns det kanske ett 30-tal båtar om fiskar långt ute i Skagerak och Nordsjön efter räkor och fisk samt en 10-20 båtar som fiskar torsk långt ute till havs i Östersjön. I övrigt yrkesfiske finns det omkring 1 000 båtar. Att det skulle ske en förändring från småskaligt till storskaligt fiske är bara en fantasi och en mardröm hos Blomgren. Det är ingen verklighet.

De båtar som ligger vid Guleskärskajen i Kungshamn är med all sannolikhet inte heller några båtar som såldes på grund av införandet av överförbara fiskerättigheter. Vart de båtarna tagit vägen vet vi nämligen i nästan varje fall. Däremot handlar det möjligen om båtar som såldes åren innan införandet av av individuella fiskerättigheter, så kallade kvotbåtar. Men sannolikt slutade de vara fiskebåtar för ännu längre, precis så som det är med vrak och halvvrak längs Gullbergskajen i Göteborg, och i slutändan fick några av dem sen utländska ägare.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!

2 svar på “Ulf Blomgren i Bohusläningen fabulerar”

  1. Här har du helt rätt Anders. Skjutgärnsreportern på Bohusläningen, skjuter som vanligt från höften utan att ta reda på fakta. Om det beror på att han inte bryr sej om fakta eller om han har en dold agenda, skall vi låta vara osagt. Den enda av de båtar som ligger upplagd vid guleskär av strukturell anledning, är Marion, som är ett resultat av statens skrotningskampanj i början av 2000-talet. Paradoxalt nog hamnade den där för att den skulle bevaras för eftervärlden….
    De övriga fd Ferder, fd Saibon och den numera bortforslade fd Ocean, togs ur fiske helt enkelt med anledning av att de var i för dåligt skick för att användas i aktivt fiske. Dessa båtar är numera ersatta med andra båtar, och har alltså inte sålts till något storbolag, eller ändrat fiskemönster. Detta hade inte vart så svårt för Blomgren att ta reda på, om han haft för avsikt att förmedla en rättvisande bild av saken

    1. Tack Mathias. Det var inte så lätt för mig att ta reda på vilka båtarna var, men med hjälp av bilderna insåg jag att det inte handlade om tidigare pelagiska båtar.

      Sen har jag börjat betrakta allt svenskt fiske förutom det pelagiska som småskaligt fiske. Fiskfisket och räkfisket i Nordsjön, räkfisket ute på Bratten och en del av torskfisket i Östersjön är dock inte kustnära, men allt annat fiske är det.

Kommentarer är stängda.