Tre böcker vi väntar på

Ståltrålare

Ståltrålare

Det finns tre böcker om fiskerelaterade saker som är på gång. En bok är uppföljningen på Ståltrålare – i svenskt fiske 1959–1965 som kom ut 2012. Det är en bok som saknas. Enligt två av författarna, Lennart Bornmalm och Krister Bång, som jag träffade på Ö-varvets 100-årsjubileum på försommaren så är det mesta av faktainsamlingen klar och det är bara själva bokskrivandet som återstår. Så kanske kan vi förvänta oss att den kommer om nåt år eller två.

Men först ska det komma en bok om Ö-varvet med anledning av 100-årsjubileet. Den lär väl komma i år. Förhoppningsvis. Intressant även den förstås.

Den tredje boken som omtalats en tid är en bok om Leif Johansson på Astrid. En legendar inom fisket och den som skapat Sveriges största fiskeriföretag. Ett fiskeriföretag som idag också är ett av de största i Danmark, dessutom ett av de största sillfiskeföretagen i Norden och det största företaget i Norden när det gäller skarpsillsfiske. När boken kommer så blir det den andra boken som getts ut om en Rörö-bo (visserligen född på Hyppeln, men det ärändå på Rörö han levt och varit verksam.)

Den först bok som gavs ut om en Rörö-bo var en bok om Anders Olsson, Utter-Anners kallad. Skriven av Arthur Wieland. Jag minns Utter-Anders väl från när jag vara barn och nedan är en bild som han då såg ut (bilden är från 1965).

Utter-Anders

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!