Star Trek och fiskebåtar

Med anledning av att jag förutom att skriva om fiske också gillar science-fiction (SF) och ibland skriver om SF på en annan blogg så ska jag nu skriva lite om Star Trek och fiske. Jag har tidigare skrivit om att skotska fiskebåtar ofta heter saker som liknar namnen på rymdskeppen i författaren Iain Banks böcker om The Culture. Men det finns också kopplingar mellan fiske, fiskebåtsnamn och Star Trek vilket jag nu på 50-årsdagen av premiären för den ursprungliga TV-serien  Star Trek passar på att skriva lite om.

Enterprise

Enterprise

Enterprise är namnet på det vikigaste rymdskeppet i den ursprungliga TV-serien Star Trek. Det är också ett vanligt namn på fiskebåtar i engelskspråkiga länder. Ensamt eller i kombination med andra namn. En senare Star Trek-serie handlar om rymdskeppet Voyager vilket också det är ett vanligt namn på fiskebåtar. Bägge nmanen är vanliga på alla typer av fartyg i engelskspråkiga länder så det är inte förvånande att de också förekommer på rymdskepp i TV-serier och filmer.

På Nya Zeeland finns ett fisketurismföretag som heter Star Trek Charters Ltd och som äger en båt som heter Star Trek och i Florida finns Sea Trek som också sysslar med fisketurism. Det är bara några av de företag och båtar i fisketuristnäringen runt omkring jordklotet som har båtnamn med koppling till Tv-serien Star Trek. Fast namnen behöver förstås inte i sig ha nån koppling i sig utan kan ses som helt naturliga namn på båtar på samma sätt som Voyager och Enterprise med flera namn på rymdskepp i Star Trek-serien.

Vad jag tycker om Star Trek kan ni läsa på min SF-blogg.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!