Veckans båt – LL 12 Nephrops

LL 12 Nephrops är en modern fiskebåt av plast byggd av Stigfjordbåtar i Rönnäng 1999 som SD 246 Freja med Strömstad som hemmahamn. Båten bedrev då huvudsakligen fiske i Kosterfjorden.  Båten är 11 meter lång med en motor på 128 kW.

ll-12-nephrops

LL 12 Nephrops. Bild: LL12 Fiske AB

2009 köptes båten av Niklas Krafft och Andreas Svedberg via bolaget LL 12 Fiske AB och fick namnet LL 12 Nephrops. De två ägarna har ingen bakgrund i fiskeriet då Niklas Krafft är utbildad kock som sen år 2000 hade arbetat på Handelsman Flink på Flatön. Han började fiska kräftor med bur år 2007 då han fick licens för yrkesfiske. Andreas Svedberg hade tidigare arbetat i golfvärlden och flyttade 2009 från Göteborg för att bli yrkesfiskare. Hemmahamn för LL 12 Nephrops har tidigare varit Flatön men är numera Ellös.

ll-12-nephrops2

LL 12 Nephrops med kräftburar. Bild: LL12 Fiske AB

Fisket är inriktat på hummerfiske med tinor mellan slutet av september och nyår, skarpsillsfiske med snörpvad och ljus från oktober till december samt kräftfiske under större delen av året. Lysbåt vid snörpvadsfisket är LL 27 Gullmarsfjord, en båt med Fiskebäckskil som hemmahamn och Magnus Hansson som ägare. De ordnar också fisketurer för spöfiske på makrill med mera.

LL 12 Nephrops på skarpsillsfiske

LL 12 Nephrops på skarpsillsfiske. Bild: Andreas Svedberg

Niklas Krafft är också verksam i företagen Västsvenska Skaldjur AB och Silversquid AB. Det sistnämnda företaget har också Claes Leonarde i styrelsen. Han är också verksam i Silversquid AB där också Maria Krafft är verksam. Silvesquid uppges vara ett byggkonsultbolag. Maria Krafft är verksam i ytterligare ett bolag, LifeStone AB. Detta tillsammans med Odd Lindahl (känd för att ha forskat om musslor och musselmjöl) och Katinka Bille Lindahl.

Västsvenska Skaldjur AB anger på sin hemsida att det marknadsför och säljer skaldjur från flera fiskeriföretag såsom LL91 Fisk & Skaldjur AB (LL 91 Kristina, LL 35 Karin) och Heinz Woller (LL 162 Marina).

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!