Svenskarna i Västsahara 2016 – Magnus Roth

Magnus Roth är svensk affärsman med bas i Hong Kong. Hans holdingföretag heter Three Towns Capital Ltd. Tidigare var han delägare i ryska Karat Group men numera har han sålt de intressena.

Istället har Roth via Three Towns Capital (som han numera troligen äger helt) tagit över ägandet av det litauiska fiskeriföretaget UAB Baltlanta, De tre spanska företagen Rainbow Reefers Las Palmas SL, Lispa Holding SL och Katla Seafood Canarias SL. Det sistnämnda företaget har tidigare varit ägt av isländska Samherji. Idag är det troligen ägt av Karat Group (via Murmansk Trawl Fleet) och Three Towns Capital gemensamt.

Sannolikt äger Roth också företaget Ample United Investment Ltd i Hong Kong som äger kylbåtar (reefers), däribland Reina som tidigare ägts av företag kopplade till Samherji och Katla Seafood.

Lispa Holding SL är moderbolag för UAB Baltlanta och ägs i sin tur alltså av Three Towns Capital Ltd i Hong Kong som ägs av Roth

Baltlanta äger för sin del ett antal större fiskebåtar (hemsidan har gammal och inte längre giltig information) såsom Simonas Daukantas på 7 765 bruttoton, en fabrikstrålare av Moonzundtyp. Manager för båten är Katla Seafood Canarias. Enligt ryska skeppsregistret äger företaget också Ieva Simonaityte, Kovas och Vincas Kudirka. Ieva Simonaityte som har litauisk flagg i likhet med Simonas Daukantas är också av Moonzundtyp och alltså på 7 765 bruttoton. Kovas är på 5 955 bruttoton och har komorisk flagg. Den sista båten är Vincas Kudirka som har litauisk flagg och är på 4 407 bruttoton.

Vincas Kudirka verkar dock för närvarande vara på väg till Sibirien för fiske i Berings hav. Det är väl sannolikt på att båten sålts. AIS-systemet på Vincas Kudirka har varit påslaget sen den lämnade mauretanska vatten i augusti i år, men innan dess inte varit påslaget på flera år. Eventuellt har båten legat still i Mauretanien utan att fiska.

Fram till maj 2015 hade Kovas litauisk flagg och därefter har den haft komorisk. Fisket har dock hela tiden bedrivits i Västsahara, Senegal eller Namibia. Med komorisk flagg har båten under år 2016 sannolikt fiskat i västsahariska och namibiska vattenvatten. Den har dock enligt Global Fishing Watch haft AIS-systemet avstängt under långa perioder (hela 2015 och delar av 2016) så det är oklart hur mycket båten fiskat och om den också har fiskat på andra håll. AIS-systemet har bara varit påslaget i Namibia och när båten kommit in i spanska farvatten. Om Kovas fiskat i området så har det skett på något enskilt privat avtal.

Ieva Simonaityte har för sin del fiskat i mauretanska och västsahariska vatten de senaste två åren. Båten har flera gånger besökt Nouadhibou i Mauretanien, Dakhla i Västsahara och Las Palmas på Gran Canaria.

Simonas Daukantas

Simonas Daukantas. Bild: Gena Anfimov

I februari i år slog Simonas Daukantas på sitt AIS-system. Båten befann sig då i Guineabukten en bra bit utanför Elfenbenskusten. Efter det har båten huvudsakligen fiskat i västsahariska vatten men också en del i mauretanska vatten. Båten har besökt Dakhla såväl som Nouadhibou.

Ieva Simonaityte och Simonas Daukantas fiskar i Västafrika i enlighet med det avtal som EU har med Mauretanien och Marocko. Fisket i västsahariska vatten kommer med stor sannolikhet att bedömas som olagligt av Europadomstolen då avtalet med Marocko inte kan omfatta ockuperat territorium.

ieva-simonaityte-2016-09-29-kl-11-58-30

Undre bilden är Simonas Daukantas och övre Ieva Simonaityte. Blå linjer är båtens rörelser, ljusa områden till havs är områden där det bedrivs mycket fiske.

simonas-daukantas-2016-09-29-kl-12-08-21

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!